Ανησυχία θεσμών για προεκλογικό πακέτο παροχών Τσίπρα

«Πόλεμο» με τους θεσμούς άνοιξε η κυβέρνηση λόγω του προεκλογικού πακέτου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Προς το παρόν, τουλάχιστον οι εκλογές έχουν κρατήσει τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών συγκρατημένες, όχι όμως το ΔΝΤκαι τις αγορές. Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πήτερ Ντόλμαν, εξέφρασε την αντίδραση του Ταμείου μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Υπεραμύνθηκε της ανάγκης εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθούν φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, υποδεικνύοντας την οδό της μείωσης του αφορολογήτου για χρηματοδότηση και απέρριψε τα νέα σχήματα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις.

Ανησυχία επικρατεί στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πλέον έντονες αντιδράσεις εντοπίζονται στους κόλπους του ESM.

Όσον αφορά το χρόνο εκδήλωσης των αντιδράσεων με σαφήνεια από την πλευρά της ευρωζώνης-οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Έρχονται κυρώσεις (;)

Οι δανειστές διαφωνούν με το προεκλογικό πακέτο παροχών Τσίπρα και απειλούν με κυρώσεις, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν την πλήρη εξόφληση της πρωτης μεταμνημονιακής δόσης, από την οποία έχουμε πάρει μονο το μισό κομμάτι.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg δημιουργεί ανησυχίες στις αγορες για το τι θα γίνει το Φθινόπωρο, αναφέροντας ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι δανειστές, μεταδίδει το πρακτορείο, εκτιμούν πως η σχεδιαζόμενη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, να οδηγήσει σε παραβίαση του 3,5% που έχει συμφωνηθεί, ανέφεραν αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών.

Νέα παράταση στην έξοδο

Παράταση μερικών ημερών πήρε η τρίτη προγραμματισμένη έξοδος στις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε έκδοση του 7ετούς ομολόγου μέσα στο τριήμερο 6 έως 8 Μαΐου.

Ο σχεδιασμός αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφής καθώς η μετάθεση της ημερομηνίας για την έξοδο μπορεί να είναι για μερικά 24ώρα έως και μερικές εβδομάδες, ανάλογα με την πορεία της αγοράς ομολόγων.

Αφήστε μια απάντηση