Digea: Από το 2021 θα πρέπει να αλάξουμε πάλι δέκτες και τηλεοράσεις, έρχεται το DVB-T2

Techblog.gr

Digea: Από το 2021 θα πρέπει να αλάξουμε πάλι δέκτες και τηλεοράσεις, έρχεται το DVB-T2

Το φάσμα των 700ΜΗz, των συχνοτήτων στις οποίες εκπέμπει ψηφιακά η ελεύθερη τηλεόραση μέσω Digea και ΕΡΤ αναμένεται να δοθεί στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι η Digea και η ΕΡΤ θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα μορφή ψηφιακής κωδικοποίησης και νέους ψηφιακούς πομπούς, ώστε με λιγότερες συχνότητες να περιλαμβάνονται περισσότερα τηλεοπτικά σήματα με τεχνολογία DVB-T2 μιας και οι συχνότητες δεν θα επαρκούν για την εκπομπή όλων των τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι καταλανωτές θα πρέπει να αποκτήσουν νέους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις που να υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2.

Αρκετές τηλεοράσεις και ψηφιακοί δέκτες (αποκωδικοποιητές) που πωλούνται σήμερα, είναι συμβατές/οι με την τεχνολογία DVB-T2 οπότε καλό θα είναι να ξεκινήσετε να αναζητάτε και αυτό το χαρακτηριστικό από εδώ και πέρα.

Ο «οδικός χάρτης» για τις επερχόμενες αλλαγές στην ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα και η χρήση νέων πρωτοκόλλων συμπίεσης από τις πλατφόρμες ψηφιακής μετάδοσης, με βάση την Κοινοτική υποχρέωση απόδοσης του φάσματος των 700 Mhz για χρήση στις τηλεπικοινωνίες προβλέπει ότι η τηλεόραση θα πρέπει να μετακινηθεί κάτω από τη συχνότητα 50 στα UHF, όπως και οι επικοινωνίες του στρατού.

Digea: Από το 2021 θα πρέπει να αλάξουμε πάλι δέκτες και τηλεοράσεις, έρχεται το DVB-T2

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι η τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, η τροποποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η εκπόνηση χρονοδιαγράμματος και ενδιάμεσων μεταβατικών πλάνων για τη μετακίνηση του τηλεοπτικού σήματος στις νέες συχνότητες, η τροποποίηση των δικαιωμάτων χρήσης της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής σε ΕΡΤ και Digea, καθώς και η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του φάσματος των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες.

Έτσι, καταργείται η κατανομή ζώνης 694-790 MHZ από τις τηλεοπτικές υπηρεσίες ευρυεκπομπής. Η ζώνη 758-790 MHz που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλες δυνάμεις, αποδεσμεύεται και πλέον θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις ζώνες 694-703 MHZ και 736-758 MHz. Οι ζώνες συχνοτήτων 733-736 και 788-791 MHz απονέμονται σε συστήματα PPDR (Δημόσιας Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών).

Αναμένεται να ακολουθήσουν δημόσιες διαβουλεύσεις για το νέο μοντέλο και μελέτες για το κόστος από τον αναδιορισμό του φάσματος. Το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια για τα οποία αναμένεται να γίνει και δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση της σύμβασης Digea.

Πηγή

Techblog.gr

Αλέξανδρος Παππάς