Αντιπαράθεση Τσακαλώτου – Βενιζέλου για τα πλεονάσματα

Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με το πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και ειδικότερα για τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλεονάσματα ύψους 3,5 % μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι των 5,5 δισ. ευρώ ως εγγύηση.

«Αυτό που κάνετε με τα υπερπλεονάσματα είναι εγκλωβισμός της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη, στο σύρσιμο της, για να κάνετε μια παιδική αναδιανομή. Αυτό είναι έγκλημα σε βάρος της προοπτικής του έθνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, με τον υπουργό Οικονομικών να του απαντά: «Εμείς έχουμε στρατηγική να αρχίσουμε από το 2020 μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο το 2,5%», σημειώνοντας ότι θα είναι με «εγγύηση» τα χρήματα από τον ειδικό λογαριασμό.

Ακόμα ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι μπορεί να ξοδευτούν χρήματα τώρα και όχι αργότερα για θετικά μέτρα, γιατί έχει ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει ενώ για την δημιουργία του (escrow account) ανέφερε ότι από εκεί θα μπορούν οι δανειστές να πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του τρίτου έτους.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εικόνα της χώρας είναι εικόνα ενός συνολικού εθνικού εκτροχιασμού που ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο καθολικός ενώ έκανε λόγο για αχαλίνωτη τυχοδιωκτική πολιτική που εκφράζεται σε ανώτερο επίπεδο στη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια όπως είπε, να κρύψει το φόβο και το συντηρητισμό της Αριστεράς.

«Η ηθική κρίση είναι το ακραίο σημείο της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Τα τελευταία τρία χρόνια αυτό που κυριαρχεί είναι το θράσος, η αλαζονεία, η διχαστική λογική του εθνολαϊκισμού όπως την εκφράζει η κυβέρνηση με την τεχνητή πλειοψηφία της και με βουλευτές που ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς και του πιο νοσηρού πολιτικού τυχοδιωκτισμού», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Κρύβεται πίσω από τη θεωρία ότι υποστηρίζει τους πολλούς ενώ βρίσκεται στην υπηρεσία των πολύ λίγων. Σήμερα το βράδυ, θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί γιατί σε 15μέρες, ο ελληνικός λαός θα εκφράσει αυθεντικά τη δυσπιστία του προς τη κυβέρνηση. Η κρίση νομιμοποίησης της θα οξυνθεί με μεγάλες ηθικές και θεσμικές επιπτώσεις», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Αφήστε μια απάντηση