Street worker:Ομάδες στήριξης σε χρήστες ουσιών που ζουν στο δρόμο (video)

Street worker:Ομάδες στήριξης σε χρήστες ουσιών που ζουν στο δρόμο (video)

Κυκλοφορούν σε πιάτσες για να προσφέρουν βοήθεια σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Είναι οι ομάδες street work και υλοποιούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες στο δρόμο, οι οποίοι σε ποσοστό 43% είναι άστεγοι.

Οι δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας street worker είναι επικοινωνιακές, να χρησιμοποιεί απλό λόγο, η τήρηση απορρήτου, η ενσυναίσθηση όχι οι υποσχέσεις, η σταθερή παρουσία καθώς και η μη αυθεντία που αποτελεί και την βασική δεξιότητα για να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης.

Οι χρήστες είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες ηλικίας 31 έως 40 ετών, κυρίως ηρωίνης και βενζοδιαζεπινών, η χρήση γινεται πρωτίστως με κατάποση ενώ ένα 43% είναι άστεγοι. Το υποστηρικτικό περιβάλλον ανύπαρκτο, έχουν ελλιπή γνώση για ασφαλή χρήση και συχνά η συμπεριφορά τους είναι παραβατική. Η μετακίνηση γίνεται κυρίως σε Πλατεία Βάθης, Ευελπίδων, Μεταξουργείο, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο και σε μια απόσταση όχι μεγαλύτερη από μια ευθεία 500 μέτρων.

«Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι ενδοφλέβιοι χρήστες, πολυχρήστες οι οποίοι κάνουν χρήση πάνω από μια ουσία, άνθρωποι οι οποίοι είναι άστεγοι, εργαζόμενοι στο σεξ, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με ψυχικά προβλήματα, άνθρωποι που ζουν με HIV και ηπατίτιδα C και με πάρα πολλά προβλήματα που απορρέουν από την χρήση τους» τόνισε ο Σωτήρης Παπαδόπουλος – συντονιστής street work OKANA.

14 επαγγελματίες από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ παρεμβαίνουν μόνο εάν οι συνθήκες το ευνοούν. Ο πυλώνας για την θεραπεία η πρόσβαση.

«Συνήθως στο street work δεν παρεμβαίνουμε όταν υπάρχει αστυνομική επιχείρηση εκείνη την στιγμή που συναθροίζονται στο χώρο οι χρήστες όταν δημιουργείται ένταση δηλαδή που συναθροίζονται οι χρήστες επιλέγουμε να μην παρεμβαίνουμε και να μην δουλεύουμε εκεί και όταν κάποιος εκείνη την στιγμή κάνει χρήση δεν τον διακόπτουμε για να μιλήσουμε ή να κάνουμε κάποια παρέμβαση» σχολίασε η Κυριακή Δημητρακοπούλου Street Worker το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ .

Στο διετές αυτό πρόγραμμα Δικτύου Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες στο Δρόμο για πρώτη φορά υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια της Αττικής, η οποία και το χρηματοδοτεί.

«Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση, χρειάζεται αξιοποίηση όλων των πλουραλιστικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών επιλογών με στόχο την καλύτερη δυνατή φροντίδα του εξαρτημένου ανθρώπου» επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στα πλαίσια των δράσεων διασύνδεσης του Δήμου Αθηναίων, παρέχεται και εκπαίδευση στους εργαζόμενους του Δήμου, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση