Φάρμακα: Έρχονται αυξήσεις τιμών από αρχές καλοκαιριού

Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να καταγραφούν οι γενναίες αυξήσεις στις τιμές περίπου 2.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων – που μοιραία θα βαρύνουν τους ασφαλισμένους με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Η χθεσινή έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης δίνει το τελικό «πράσινο φως» στις νομοθετημένες αυξήσεις, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι εντός του Ιουνίου θα ισχύσει ο νέος «τιμοκατάλογος».

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, τα νέα σκευάσματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα αλλά κι εκείνα που ήδη κυκλοφορούν – εντός και εκτός πατέντας προστασίας – θα λάβουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, στις αναπροσαρμογές των τιμών, οι μειώσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες του 10% ετησίως, αν είναι κάτω του μέσου όρου των δύο φτηνότερων τιμών της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, οι αυξήσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% εάν η τιμή είναι χαμηλότερη από την χαμηλότερη της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα σκευάσματα, η τιμή τους θα ορίζεται στο 65% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς στην Ελλάδα ή στην ευρωζώνη αν δεν κυκλοφορεί εδώ, με αναγωγή σε συσκευασία και περιεκτικότητα όπου είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, προβλέπονται ταχείες διαδικασίες τιμολόγησης των νέων γενοσήμων στο ένα τρίτο (30 ημέρες) του χρόνου που προβλέπεται για τις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων (90 ημέρες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αναμένεται αύξηση των τιμών σε 2.061 φάρμακα, μείωση σε 2.014 και ίδιες τιμές σε 1.428 φάρμακα.

Αφήστε μια απάντηση