Ανακοινώθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι καλλιτέχνες για το βραβείο Turner 2019

Ανακοινώθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι καλλιτέχνες για το βραβείο Turner 2019

Τους τέσσερις υποψήφιους καλλιτέχνες για το βραβείο Turner 2019 ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Tate Britain. Ο Lawrence Abu Hamdan, η Helen Cammock, ο Oscar Murillo και η Tai Shani διεκδικούν ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο του, που αποσκοπεί στην προώθηση του δημόσιου διαλόγου γύρω από τις νέες εξελίξεις στη σύγχρονη βρετανική εικαστική τέχνη.

Το βραβείο απονέμεται σε βρετανό ή βρετανίδα καλλιτέχνη για μια εξαιρετική έκθεση ή άλλη παρουσίαση του έργου του/της, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ο νικητής ή η νικήτρια λαμβάνει  25.000 λίρες Αγγλίας ενώ οι υπόλοιποι τρεις φιναλίστ λαμβάνουν από 5.000 λίρες. Τα έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών θα εκτεθούν από τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 στο Turner Contemporary στο Margate.

Φέτος, τα έργα έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα και διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, δικαιωμάτων, ιστορίες φεμινισμού και μετανάστευσης.

Lawrence Abu Hamdan, Walled Unwalled, Tate Modern Tanks, Press Photos

Ο Λόρενς Αμπού Χάμνταν είναι υποψήφιος για την ατομική του έκθεση με τίτλο The Earwitness Theatre στο Chisenhale, για την βίντεο εγκατάσταση Walled Unwalled και την παράσταση After SFX στην Tate Modern. Ο γεννημένος στην Ιορδανία καλλιτέχνης διερευνά εγκλήματα για τα οποία έχουμε ακούσει αλλά που δεν έχουμε δει. Μέσα από το έργο του, ο καλλιτέχνης διερευνά τις διαδικασίες ανασυγκρότησης, την πολυπλοκότητα της μνήμης και της γλώσσας, καθώς και τον επείγοντα χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεράσπισης. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το πώς ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον ήχο ως αρχιτεκτονικό στοιχείο και πώς αναπαράγει συγκεκριμένες καταστάσεις μέσω του ήχου και της περφόρμανς.

Εύη Τσιριγωτάκη