Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη στάση της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη στάση της Τουρκίας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, καθώς η Άγκυρα εμμένει στη θέση της για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ . Για «ωμή παρέμβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης υπογράμμισε πως τα εθνικά συμφέροντα της χώρας θα προστατευτούν όταν χρειαστεί.

Προκόπης Παυλόπουλος: Ευθεία και ωμή παραβίαση

Ευθεία και ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Νικ Λαριγκάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό το οποίο οφείλει να αντιληφθεί είναι ότι το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας η καταδίκη είναι ομόφωνη διεθνώς. Υπενθύμισε ότι, εκτός από την Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι έχει αντιδράσει η ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικ Λαριγκάκης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πάντα βρίσκονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου και δίνουν τον δικό τους αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Ευάγγελος Αποστολάκης: Δύσκολος γείτονας η Τουρκία 

Από το βήμα του συνεδρίου EXPOSEC-DEFENSEWORLD ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετείχε σήμερα στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019.καταδίκασε πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ακόμα ότι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η διατήρηση του αποτυπώματός της στο εξωτερικό και γι΄ αυτό συμμετέχει ενεργά στις δομές ασφαλείας και άμυνας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών εντός αυτών.

Βασίλης Κικίλιας: Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρές αποφάσεις

Ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του στο 7ο ετήσιο συνέδριο «EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019», έδωσε τα εύσημα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για «τον επαγγελματισμό τους, το σθένος τους και τον πατριωτισμό που έχουν επιδείξει εν μέσω περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών τα τελευταία δέκα χρόνια, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό κράτος οφείλει σε αυτούς τους ανθρώπους». Ο κ. Κικίλιας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν αμφισβητώ κανενός τις καλές προθέσεις και τον πατριωτισμό. Είμαι σίγουρος ότι, στο μέλλον, υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες θα πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις με βάση τη στήριξη των συμμάχων μας, την αξιοποίηση όλων των πόρων μας, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και, κυρίως, το σθένος και την ψυχή των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ώστε πρώτη μας προτεραιότητα να είναι πάντα η ασφάλεια των πολιτών μας και η εθνική μας ακεραιότητα».

Π. Καμμένος: Εξελίσσεται στη σοβαρότερη εθνική κρίση μετά του «Σισμίκ» και των Ιμίων

«Η προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας, αποτελεί εχθρική πράξη. Δεν μιλάμε για παραβιάσεις και παραβάσεις, δεν μιλάμε για παρενοχλήσεις. Εάν πραγματώσουν την απειλή τους και προχωρήσουν σε χρήση του γεωτρύπανου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αποτελεί πράξη εισβολής», τόνισε από το Αγρίνιο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Την αναβολή της συζήτησης στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ζήτησε εκ νέου σήμερα από το Αγρίνιο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Όπως είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, «η κατάσταση στο εθνικό θέμα της τουρκικής προκλητικότητας εξελίσσεται στη σοβαρότερη εθνική κρίση μετά από την περίπτωση του «Σισμίκ» και των Ιμίων, εάν δούμε την σημασία της τουρκικής απειλής για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Όπως εξήγησε, «προτείναμε την αναβολή της συζήτησης και θα ήταν η καλύτερη λύση, διότι η διεθνής κοινότητα πλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι χώρες Μεσογείου, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, καθώς και η Ιορδανία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνουν δημόσιες δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων».

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα είναι η παλιότερη σύμμαχος μας στην Ευρώπη

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστικής σημασίας για τη σταθερότητα κατά μήκος της νότιας πλευράς της Ευρώπης», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Επεσήμανε παράλληλα ότι η συνεργασία των δυο κρατών στο πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων έχει σημαντική επιρροή στη στρατηγική ισορροπία της περιοχής.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση