Εκδήλωση του ΙΔΙΣΜΕ και της ΕΣΗΕΑ στο Πολεμικό Μουσείο

Εκδήλωση του ΙΔΙΣΜΕ και της ΕΣΗΕΑ στο Πολεμικό Μουσείο

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για την παρουσίαση δύο ιστορικών τεκμηρίων σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή, διοργάνωσαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη – Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», καθώς και η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή έδυσε».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος και η Γενική Γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Η Γραμματέας ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά παρέλαβε βραβείο για τη στήριξη που παρείχε η Ένωση στην έκδοση του τόμου.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, το ΙΔΙΣΜΕ, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955. Ν. Σμύρνη, Αθήνα).

Ο Κώστας Μισαηλίδης περιγράφει την πορεία του Ελληνικού Στρατού από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922 στη Μικρά Ασία. Ανταποκριτής για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφει λεπτομέρειες και σημαντικά συμβάντα από το μέτωπο, ενώ παράλληλα διατελεί και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της άπταιστης γνώσης της οθωμανικής και της τουρκικής γλώσσας.

Οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης. Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή, καθώς από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε» του Αλέξανδρου Παπαηλιού πραγματεύεται την αποκοπή του ομφάλιου λώρου του Ελληνισμού με την Ανατολή, μέσα από τις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922).

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το σενάριο υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού, την ιστορική επιμέλεια η Ειρήνη Σαρίογλου, η αφήγηση είναι του Γιώργου Κέντρου και η μουσική του Γιάννη Βοργία.

www.ert.gr

Γραφείο Τύπου ΕΡΤ