Τι θα ανακοινωθεί σήμερα για τις 120 δόσεις – Μικρή αναβολή για το προεκλογικό πακέτο παροχών

Είκοσι μέρες πριν από τις εκλογές και εν μέσω πολιτικής έντασης όπως αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση Πολάκη, η κυβέρνηση προχωρά στην ανακοίνωση της ρύθμισης των 120 δόσεων η οποία «κλείδωσε» χθες κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου.

Ωστόσο, μικρή αναβολή παίρνει η ανακοίνωση του προεκλογικού πακέτου παροχών. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τελεί υπό οριστικοποίηση που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις εντός της κυβέρνησης.

Πάντως, σήμερα το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στις 17:00 θα παρουσιάσει τις δύο ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν άμεσα, με το νομοσχέδιο να παίρνει το δρόμο για την Βουλή ήδη τη Δευτέρα. Την ίδια ημέρα, στην Αθήνα θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που αναμένεται να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει σε αλλαγές.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει περίπου 1,4 εκατ. οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ αποτελούν τους εν δυνάμει ωφελούμενους της νέας ρύθμισης χρεών του υπουργείου Εργασίας, μιας από τις πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, καθώς δεν προβλέπει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Από την άλλη πλευρά η ρύθμιση της εφορίας έχει τυχερούς και λιγότερους τυχερούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι και αυτή μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη ρύθμιση στην οποία δυνητικά μπορούν να ενταχθούν οι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 104,365 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

– Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ενδεχομένως και 12.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

– Για εισοδήματα από 10.001 ή 12.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4% του εισοδήματος. Τα κλιμάκια και τα ποσοστά θα τροποποιούνται ανά 5.000 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται ετήσια δόση που θα ανέρχεται στο 7%-8% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ και χρέος 4.000 ευρώ, θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 100 μήνες καταβάλλοντας 40 ευρώ τον μήνα.

– Όσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλαχθούν στο 100% από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

– Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ.

– Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους φορολογουμένους που εντάσσονται στη ρύθμιση.

– Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως την 31η/12/2018.

– Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για διάστημα τριών μηνών.

– Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

-Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς τα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018. Οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως και τις 120, με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ. Για τους αγρότες, η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 30 ευρώ.

-Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ προβλέπει την αποπληρωμή σε 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

-Για τις οφειλές μη μισθωτών που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 2002 και 2016 δίνεται η δυνατότητα επανυπολογισμού με το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών. Οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι μεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραμένουν ως έχουν, με κούρεμα προσαυξήσεων 85%.

-Για την περίοδο του επανυπολογισμού, και ανάλογα με τον εργασιακό βίο του οφειλέτη, οι δόσεις εκτιμάται πως για την πλειονότητα θα υπολογισθούν σε εισφορές από 157 ευρώ για οφειλέτες προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ (κύρια σύνταξη και υγεία) έως 222 ευρώ για οφειλέτες δικηγόρους και μηχανικούς που έχουν χρέη για κύρια σύνταξη, επικουρική, υγεία και πρόνοια. Στα 181 ευρώ τον μήνα διαμορφώνονται οι εισφορές που θα αποτελέσουν την βάση υπολογισμού, για γιατρούς του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, εφόσον έχουν οφειλές για κύρια σύνταξη, υγεία και πρόνοια.

Αφήστε μια απάντηση