Οι NYT «ξεκλειδώνουν» το περιεχόμενό τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας γιορτάζεται από το 1993 κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε, θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, οι New York Times «ξεκλειδώνουν» για τρεις μέρες το συνδρομητικό τους περιεχόμενο στο ίντερνετ (paywall) και αφήνουν τα άρθρα τους ελεύθερα για όλους.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας ζητούν από τους αναγνώστες να φανταστούν τι θα συνέβαινε σε όλο τον κόσμο εάν ανταποκριτές και απεσταλμένοι δεν παρακολουθούσαν τα γεγονότα και το κοινό δεν τα μάθαινε ποτέ.

Ο  Michael Slackman περιγράφει χαρακτηριστικά: «Πριν χρόνια ήμουν ανταποκριτής  σε ένα κράτος του Κόλπου και παρευρέθηκα σε μία ειρηνική διαδήλωση. Χιλιάδες κόσμου είχαν  βγει στον δρόμο και ζητούσαν  καταπολέμηση της διαφθοράς και ένα καλύτερο μέλλον . Ξαφνικά η αστυνομία εμφανίστηκε από το πουθενά και άρχισε να πυροβολεί τους διαδηλωτές…  Μετά τη λήξη των επεισοδίων, οι οικογένειες που θρηνούσαν τους νεκρούς τους με τράβηξαν σε ένα νεκροτομείο – ήθελαν έναν μάρτυρα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στους διαδηλωτές αλλά εγώ ήμουν εκεί και είδα τι συνέβη. Και μαζί μου εκατομμύρια αναγνώστες των μέσων ενημέρωσης για τα οποία δούλευα».

Φανταστείτε αν κανείς δεν παρακολουθούσε…

Η εφημερίδα παραθέτει δραματικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, μικρά και μεγάλα, που κανείς δεν θα μάθαινε και κανείς δεν θα προβληματιζόταν, αν κάποιος ανταποκριτής δεν βρισκόταν εκεί για να τα καλύψει.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο λιμός στην Υεμένη

Αυτή η φωτογραφία της μικρούλας Amal Hussain, η οποία πέθανε στην ηλικία των 7 ετών από οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στους αναγνώστες της εφημερίδας σε όλο τον κόσμο.

«Φανταστείτε αν δεν βρισκόμασταν στην Υεμένη, όπου ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο» τονίζουν οι New York Times.

Οι ανήλικες νύφες της Ασίας 

Όταν η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Νοτιοανατολική Ασία, Hannah Beech, έγραψε για ένα 11χρονο κορίτσι από την  Ταϊλάνδη που την πάντρεψε η οικογένεια της με έναν άνδρα 30 χρόνια μεγαλύτερό της στη Μαλαισία, η παγκόσμια κατακραυγή οδήγησε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να φέρει πίσω τη μικρή Ayu και να τη θέσει στην φροντίδα της κοινωνικής πρόνοιας.

Η φονική πυρκαγιά σε ουρανοξύστη στο Λονδίνο με 79 νεκρούς

Η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ τον Ιούνιο του 2017 – μια πολυκατοικία 24 ορόφων η οποία στέγαζε διαμερίσματα κατοικιών στο Βόρειο Κένσινγκτον – κόστισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους. Τα ρεπορτάζ των New York  Times, αποκάλυψαν τις ελλείψεις κανονισμών και μέτρων ασφαλείας, που άφησαν τους ενοικιαστές ευάλωτους, στην πιο φονική πυρκαγιά της Βρετανίας τον τελευταίο αιώνα.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, η προσωπική μάρτυρα έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου είναι  φέτος ακόμα πιο σημαντική, περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν. Και αυτός είναι ο λόγος που ξεκλειδώνουμε το περιεχόμενό μας για τρεις ημέρες. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και νομίζουμε ότι και εσείς θα κάνετε το ίδιο» καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση