Παλαιοκομματισμός στο έπακρο: Με μπαράζ παροχών προσπαθούν να ανατρέψουν το κλίμα

Το βαρύ πυροβολικό των παροχών, δοκιμασμένη εδώ και χρόνια τακτική, κατεβάζει η κυβέρνηση μήπως και καταφέρει να ανατρέψει την επερχόμενη συντριβή στις εκλογές.

Χάνοντας τη μία μετά την άλλη μάχη σε κρίσιμα μέτωπα η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της ρίχνοντας στην προεκλογική μάχη πάνω από 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί σε θετικά μέτρα για την ανακούφιση όσων σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης, όπως συνηθίζει να λέει.

Με την κατρακύλα να καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις -από όπου και αν προέρχονται- αποδεικνύοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, ο χειρισμός των τραγωδιών σε Μάτι και Μάνδρα, αλλά και η οσμή σκανδάλου στην υπόθεση Πετσίτη έχει -αν μη τι άλλο- απομακρύνει τους πολίτες από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση γυρίζει το πολιτικό σκηνικό πολλά χρόνια πίσω, ενεργοποιώντας το δόγμα «Ευκλείδη, δώστα όλα».

Η επιβεβαίωση από τη Eurostat του φουσκωμένου πλεονασμάτος για το 2018 που επηρεάζει και τη φετινή χρονιά, ήρθε ως μάνα εξ ουρανού στην κυβέρνηση, επιτρέποντας της να μοιράσει περισσότερα προεκλογικά δώρα και μάλιστα άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει το τέλος του έτους.

Με το δημοσιονομικό περιθώριο που μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για παροχές να διαμορφώνεται φέτος στο 1,14 δισ. ευρώ, όπως καταγράφηκε και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πλέον και τις λέξεις «κλειδιά» σε προεκλογική περίοδο: μισθοί και συντάξεις, τάζοντας επαναφορά 13ου μισθού και 13ης σύνταξης.

Δηλαδή, λίγο πριν από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την τύχη των κομμένων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για άμεση καταβολή, πιθανόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενός επιδόματος. Αυτό, με βάση τα όσα διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, ενδεχομένως να έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα λαμβάνοντας τη μορφή του 13ου μισθού.

Παράλληλα εδώ και αρκετούς μήνες έχει αρχίσει να καλλιεργεί προσδοκίες μοιράζοντας υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Οι εξαγγελίες που το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά να ανατρέψουν το κλίμα, προγραμματίζεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με το 13ο μισθό και τη 13η σύνταξη να αποτελούν βαριά χαρτιά για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, μαζί με τις μειώσεις φόρων και ΦΠΑ, και από κοντά την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για χρέη σε Εφορία και Ταμεία, αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020.

Αν δε, πετύχει η τακτική αυτή και αρχίζει να αλλάζει το κλίμα, η κυβέρνηση θα τραγουδά στους πολίτες «να δεις τι σου έχω για μετά» αφού για την περίοδο 2019-2022 το δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές και θετικά μέτρα φθάνει αθροιστικά στα περίπου 5,5 δισ. ευρώ.

Αντιμετωπίζοντας δε τους πολίτες σαν ιθαγενείς που θα θαμπωθούν με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες η κυβέρνηση προφανώς προεξοφλεί ότι κανείς δεν θα ασχοληθεί με την ουσία και την ορθότητα αυτής της πολιτικής που παράγει υπερπλεονάσματα στερώντας στην πραγματική οικονομία πόρους και στην ανάπτυξη δυναμική, αλλά και διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή με τα νοικοκυριά να έχουν εξαντληθεί από την υπερφορολόγηση.

Τι περιλαμβάνει το πρώτο κύμα παροχών

Το πρώτο κύμα, συνδυάζοντας ένα τμήμα εφάπαξ μέτρων και ένα κομμάτι μόνιμου χαρακτήρα θα δοθεί άμεσα, μαζί με την ενεργοποίηση των νέων σχημάτων ρυθμίσεων οφειλών σε 120 δόσεις για χρέη προς τα Ταμεία και την Εφορία.

Το πακέτο παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, την επιχειρηματολογία της ότι όλα αυτά είναι εφικτό να εφαρμοστούν, το χρονοδιάγραμμα και τις συνέπειες των μέτρων συνοψίζει το παρακάτω video από το δελτίο ειδήσεων του One Channel.

Και για την περίοδο από το 2020 και μετά, η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση συντελεστών ΦΠΑ, μετατάξεις αγαθών από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%, μείωση επιβαρύνσεων στον ΕΦΝΙΑ, μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Βεβαίως για όλα αυτά η τρόικα δεν έχει πει την τελευταία λέξη της. Γιατί όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να το ξεχνά η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία μπορεί μέχρι τώρα να είναι σχετικά χαλαρή, αλλά όταν τελειώσουν οι ευρωεκλογές και με τα μηνύματα για τη διεθνή οικονομία να μην είναι ενθαρρυντικά ίσως οι δανειστές ξαναθυμηθούν το παλαιό εαυτό τους.

Οι παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι

1 Καταβολή εφάπαξ επιδόματος ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ένα μέτρο που θα έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα τύπου 13ης σύνταξης ή και 13ου μισθού

2 Μείωση κανονικού συντελεστή από το 24% στο 22%

3 Μετατάξεις αγαθών από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο 13%

4 Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

5 Διατήρηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε Χίο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Λέρο

6 Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

7 Ακύρωση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου

8 Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

9 Μείωση ΕΝΦΙΑ

10 Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για εφάπαξ εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών

11 Ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις

12 Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών

13 Πάγωμα στις περικοπές και αναδρομική αύξηση των συντάξεων χηρείας

14 Προκαταβολές εφάπαξ

15 Ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης για βαρέα και ανθυγιεινά

Αφήστε μια απάντηση