Εργατική Πρωτομαγιά-Με διαδηλώσεις και πορείες γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο (video)

Εργατική Πρωτομαγιά-Με διαδηλώσεις και πορείες γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο (video)

Εργατική Πρωτομαγιά αύριο. Μία ημέρα που σμίγει η γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, τα λεγόμενα Ανθεστήρια, με τους αγώνες για τα δικαιώματα της εργασίας. Η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διαδηλώσεις και πορείες, ως ένδειξη μνήμης και τιμής για τις κατακτήσεις της διεθνούς εργατικής τάξης.

H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Β’ Διεθνούς στο Παρίσι, ως σύμβολο μνήμης του Μακελειού στο Σικάγο το 1886, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών.

Από τότε η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στους αγώνες του κόσμου της εργασίας, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση.

Στην Ελλάδα η πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893, όταν 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Τον Μάιο του 1936 η κινητοποίηση των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης, πνίγηκε στο αίμα από τη βίαιη καταστολή της Αστυνομίας και του Στρατού. Στα δύσκολα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, την Πρωτομαγιά του 1976, ο Αλέκος Παναγούλης χάνει τη ζωή του, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες, σε τροχαίο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου
image}

Αφήστε μια απάντηση