Ανακοινώσεις πολιτικών φορέων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ανακοινώσεις πολιτικών φορέων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη, να έχει ξεκινήσει, πολιτικοί φορείς και οργανώσεις δίνουν στη δημοσιότητα τις ανακοινώσεις τους για τα 133 χρόνια από τη γέννηση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

To Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Με ενότητα και αγώνα ο κόσμος της εργασίας μπορεί να κερδίζει μάχες. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης διαμορφώνονται προοδευτικές κοινωνικές συμμαχίες που παλεύουν και αλλάζουν τα δεδομένα προς όφελος των εργαζόμενων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τις κοινωνίες σε απόγνωση και στρώνουν το έδαφος για την άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού.

Στην Ελλάδα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και μια σειρά ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων, η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών μεσολάβησης του υπουργείου εργασίας υπέρ των εργαζομένων, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την αντιστροφή της κατάστασης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που δημιούργησαν οι αντεργατικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγου του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό είναι το μοναδικό πραγματικά προοδευτικό μέλλον της κοινωνίας» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Υπογραμμίζοντας ότι τα διδάγματα της εποποιΐας του εργατικού κινήματος είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, το ΚΚΕ επισημαίνει πως «ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να ήταν αρνητικοί και να φάνταζαν ανυπέρβλητοι».

H ΔΗΜΑΡ αναφέρει για την Πρωτομαγιά, ότι: «Στη σημερινή συγκυρία, η Πρωτομαγιά εκπέμπει ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα. Οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν παρά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους με τις προσπάθειες που γίνονται για μια ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη, για την αλλαγή της πορείας της, για να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συρρικνώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούν σε αδιέξοδο».

Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Μπορούμε χωρίς μνημόνια, λιτότητα, ευρώ. Πολιτικό και κοινωνικό Μέτωπο ανατροπής ΤΩΡΑ. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της ΛΑ.Ε. και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές. Ισχυρή ΛΑ.Ε. είναι η καλύτερη εγγύηση να υπάρξει πραγματική και πολύ πιο δυναμική αντιπολίτευση, για αποτελεσματική εκπροσώπηση των εργατικών συμφερόντων και αιτημάτων στη Βουλή και ευρωβουλή για συγκρότηση μετώπου Αριστερών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων και για το άνοιγμα ενός εναλλακτικού στα μνημόνια και στον ευρωμονόδρομο ελπιδοφόρου δρόμου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Όλοι και όλες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων
Προσυγκέντρωση ΛΑ.Ε. στην Αθήνα 11.00 π.μ. στο Πολυτεχνείο
Προσυγκέντρωση ΛΑ.Ε. στη Θεσσαλονίκη 10.30 π.μ. στη συμβολή Εγνατίας και Αγίας Σοφίας».

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά, ότι «καταγγέλλει το διορισμό διοικήσεων από τα δικαστήρια στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ. Κανένα ταξικό συνδικαλιστικό ρεύμα δεν πρέπει να συμμετέχει στις διορισμένες διοικήσεις.

Καλεί τα σωματεία, τους ταξικούς συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να οργανώσουν τους επόμενους αγώνες από τα κάτω, αποφασιστικά, μαζικά, ταξικά! Καλεί όλους τους εργαζόμενους να κάνουν επόμενο σταθμό αγώνα την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθεί μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία που διοργανώνουν την πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση:
• Στην Αθήνα στις 10:30 πμ στο Πολυτεχνείο.
• Στη Θεσσαλονίκη, στις 10:30 πμ στην Καμάρα».

Σχετική είδηση: Οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση