Πότε αρχίζουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις – Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα

Την Πέμπτη 2 Μαΐου θα αρχίσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για τα εμπορικά καταστήματα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ) αυτό που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές είναι πως σε αυτό το διάστημα των 13 ημερών, επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση κι επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Επιπλέον, την Κυριακή 5 Μαΐου τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά, με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο το 11:00-18:00.

Κορκίδης: Χαμηλά κινήθηκε ο πασχαλινός τζίρος

Μείωση του τζίρου κατά 4% – 6%, σε σχέση με πέρυσι, υπήρξε στην εμπορική κίνηση  κατά την πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής το οποίο περιμένει, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που ξεκινούν την Πέμπτη, ο Μάιος να είναι ο μήνας που θα επανέλθουν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο σε θετικό πρόσημο, συγκριτικά πάντα με πέρυσι.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, αποτιμώντας την αγοραστική κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο και με την ευκαιρία της έναρξης των ανοιξιάτικων «ενδιάμεσων εκπτώσεων» επισημαίνει, τα εξής σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος μελετών του ΕΒΕΠ:

«Η πτωτική πορεία του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, επανεμφανίστηκε στην αρχή του έτους και συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, είναι περιορισμένη σε χρόνο και χρήμα, αλλά και μικρή σε διάρκεια, αφού δεν ξεπερνά την εβδομάδα και ο τζίρος, συνολικά, δεν υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις, συγκριτικά με πέρυσι στις αγορές της Αττικής, δείχνουν ότι υπάρχει μία αισθητή μείωση που κυμαίνεται μεταξύ 4% – 6%. Αυτό σημαίνει λιγότερες πωλήσεις τον Απρίλιο, το ελάχιστο κατά 120 – 150 εκατ. ευρώ.Την τιμητική τους στη προτίμηση των καταναλωτών την περίοδο του Πάσχα είχαν, για άλλη μια χρονιά, τα είδη δώρων, με προτεραιότητα την ένδυση-υπόδηση και, βεβαίως, τα τρόφιμα. Θετικό είναι το γεγονός ότι το πασχαλινό τραπέζι διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα τιμών, παρά τις πιέσεις για αυξήσεις.

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, παρατηρείται μία καταναλωτική κόπωση, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το λιανικό εμπόριο είχε μείωση τζίρου κατά -2,9%, ενώ τον Φεβρουάριο -2,3% και τον Μάρτιο μείωση -2,5%. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση πωλήσεων στην ένδυση-υπόδηση -12,8% και στα τρόφιμα -4,3%, που φαίνεται να αποτυπώνονται και τον Απρίλιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις τον Απρίλιο ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάιο μας περιμένουν άλλα 3,5 δισ. ευρώ άμεσων και έμμεσων φόρων.

Αφήστε μια απάντηση