Κλήση του Αν. Λοβέρδου για κατάθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ιδιότητα του υπόπτου

Κλήση του Αν. Λοβέρδου για κατάθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ιδιότητα του υπόπτου

Κλήση σε εξηγήσεις προς τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε η Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την άρση ασυλίας του από την Βουλή για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Ο κ. Λοβέρδος καλείται από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να καταθέσει την Παρασκευή ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει συναινέσει στην άρση ασυλίας του, είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που καλείται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης να καταθέσει για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Έχει δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να ενημερωθεί για τον φάκελο και όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου να επανέλθει σύμφωνα με πληροφορίες με γραπτό υπόμνημα.

Η έρευνα αφορά την κοστολόγηση τεσσάρων φαρμάκων της Νovartis κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός υγείας από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, με τον κ. Λοβέρδο να φέρεται ως εμπλεκόμενος σε ερευνώμενο αδίκημα δωροδοκίας μαζί με εταιρείες συμβούλων και διαφημιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απέστειλαν πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, τα σκευάσματα αυτά ήταν:

– Το TASIGNA 200 mg X112, εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ.

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg. Αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ

– Το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, για το οποίο περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία.

Επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (σσ το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας Novartis (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο, παράλειψη που ωφέλησε την εταιρεία Novartis.

Στο μεταξύ στην Εισαγγελία Διαφθοράς επεστράφη από τη Βουλή η δικογραφία για τον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά, για τον οποίο είχε ζητηθεί άρση ασυλίας αναφορικά με υπερκοστολογημένα παραπεμπτικά αρθροσκοπήσεων.

Μετά την έγκριση της Βουλής, ο κ. Σαλμάς θα κληθεί από τους εισαγγελείς προς παροχή εξηγήσεων.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Ερ. Βαλλιάνου

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση