Πάσχα: Εορτασμοί με σύμμαχο τον καιρό σε όλη τη χώρα (video)

Πάσχα: Εορτασμοί με σύμμαχο τον καιρό σε όλη τη χώρα (video)

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στρώθηκε το πασχαλινό τραπέζι με τον οβελία, το κοκορέτσι, τα κόκκινα αβγά, το κρασί και τα τσουρέκια. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, ακόμη και όσοι δεν τα κατάφεραν να φύγουν από τις πόλεις, έστησαν από νωρίς τις σούβλες στις αυλές και τις βεράντες, με το κέφι να περισσεύει.

Το έθιμο του οβελία

Σε υπαίθριες ψησταριές, συγγενείς και φίλοι έψησαν τον πατροπαράδοτο οβελία και εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να περάσουν μαζί ώρες χαράς και χαλάρωσης.

Το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα έχεις τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες, σαράντα μέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, μαγείρευαν δίπλα από τον τάφο. Πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν. Η παράδοση αυτή πέρασε και στα χρόνια της χριστιανικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό του θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Γι’ αυτό και ο Χριστός ονομάστηκε από τον Ιωάννη τον Προδρόμο ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».

Έτσι την Κυριακή του Πάσχα οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για τους ανθρώπους.

Τα χρόνια μετά την τουρκοκρατία το σούβλισμα του αρνιού γινόταν στη Ρούμελη και την Πελοπόννησο.

Σήμερα στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν αρνί ή κατσίκι στη σούβλα. Στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά βάζουν το αρνί στο φούρνο γεμιστό με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια.

Σε αρκετούς δήμους στήθηκαν πασχαλινά τραπέζια ώστε να μπορέσουν όλοι να γευτούν τον παραδοσιακό οβελία.

Γιορτινό τραπέζι για άστεγους και άπορους συμπολίτες μας έστησε ο δήμος Αθηναίων, στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ.

Στο Πεδίον του Άρεως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαιθριων Εμπόρων διοργανώνει πασχαλινό τραπέζι για όποιον βρεθεί στο Πασχαλινό χωριό.

Πληγές άφησε το χαλάζι στη Θεσσαλία- Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Μικρή πτώση (1 έως 3 βαθμούς κατά μέσο όρο) θα παρουσιάσει η θερμοκρασία την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (28 – 29/04), ενώ χθες ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 30°C στη Θεσσαλία και σκαρφάλωσε  στους 32°C στη Στερεά Ελλάδα. Ωστόσο, χαλαζοπτώσεις έπληξαν τη Μακεδονία και τη Βόρεια Θεσσαλία.

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές του νομού Λάρισας σε Αγιά, Συκούριο, Γόννους και στα ορεινά της Ελασσόνας, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών, Αντώνης Γκουντάρας και Κώστας Κολλάτος, σημείωσαν ότι η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρή, ενώ τόνισαν πως θα υπάρξει άμεσα αναγγελία ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εκτίμησης της καταστροφής στις καλλιέργειες.

Για το υπόλοιπο της Κυριακής αλλά και τη Δευτέρα του Πάσχα (28 – 29/04) αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις. Παρ’ ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι συγκεντρώσεις σκόνης θα μειωθούν σημαντικά, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο θα παραμείνουν αυξημένες. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ.

6.000 κεραυνοί στα βόρεια, 32°C στα νότια

Στα δύο ήταν χωρισμένη η χώρα μας το Μ. Σάββατο 27/04, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 32°C στη Στερεά Ελλάδα την ίδια ώρα που καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις έπληξαν τη Μακεδονία και τη Βόρεια Θεσσαλία. Περισσότερους από 6.000 κεραυνούς καταγράφει ο ανιχνευτής ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τις 19:30 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση