Εκτινάχθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb – Τιμές Εκάλης στο Κουκάκι

Η φρενίτιδα του Airbnb τους τελευταίους μήνες έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια και έχει εκτινάξει τις τιμές των ενοικίων.

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική για όσους ψάχνουν να ενοικιάσουν κύρια κατοικία σε περιοχές οι οποίες έχουν γίνει περιζήτητες λόγω Airbnb. Ειδικά το κέντρο του Λεκανοπεδίου έχει αποκλειστεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των υψηλών ενοικίων.

Μάλιστα, η φρενίτιδα του Airbnb έχει καταλάβει τους ιδιοκτήτες τόσο, ώστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγάζουν τους ενοικιαστές από τα διαμερίσματα για να τα βάλουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας τα γρήγορα κέρδη.

Το Κουκάκι έγινε Εκάλη

Τα ενοίκια κατοικιών σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το Μετς, ακόμη και τα Εξάρχεια, έχουν τραβήξει για τα καλά την ανηφόρα, με τις αυξήσεις να κινούνται ακόμα και πάνω από 30% σε σχέση με το 2017. Μέσα σε μια διετία το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη!

Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι στην περιοχή του Μακρυγιάννη οι τιμές των ενοικίων το 2018 έκαναν άλμα 35% σε σχέση με το 2017, στα Εξάρχεια τα ενοίκια καταγράφουν αύξηση 34%, στο Κολωνάκι 23% ενώ στην περιοχή του Χίλτον παρατηρείται έκρηξη 50% στις τιμές των ενοικίων.

Τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας έχουν κάνει άλμα 20% σε σχέση με το 2017. Αλλά και στα βόρεια προάστια όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό, όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση 12% εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

Έρευνα έχει δείξει ότι στην περιοχή του Ζαππείου προσφέρονται 105 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και μόνο 9 για μακροχρόνια, στο Κουκάκι από τα 879 ακίνητα που είναι διαθέσιμα για ενοικίαση τα 732 σπίτια, δηλαδή το 83%, ενοικιάζονται μέσω Airbnb και τα 147 διατίθενται στην παραδοσιακή μηνιαία μίσθωση.

Στα Χανιά μόνο το 5% των προς μίσθωση κατοικιών απευθύνεται στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, καθώς το άλλο 95% είναι για βραχυχρόνια. Σε απόλυτα νούμερα 4.337 ακίνητα κατευθύνονται σε βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις 212 στη μακροχρόνια. Αυτά δηλαδή τα 212 σπίτια είναι οι επιλογές που έχουν φοιτητές, δημόσιοι λειτουργοί ή όσοι θέλουν να αλλάξουν σπίτι ή να μετακομίσουν στα Χανιά. Το ίδιο έντονο είναι το φαινόμενο σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.

«Τσιμπημένα» εμφανίζονται τα μισθώματα και στην περιφέρεια, με τους μεσίτες, ωστόσο, να σημειώνουν τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή. Ενδεικτικά, ένα νεόδμητο διαμέρισμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μπορεί να διατεθεί έναντι 11 ευρώ/τμ., όταν, για παράδειγμα, το ίδιο σπίτι στην Κάτω Τούμπα ή στην Καλαμαριά νοικιάζεται από έξι ευρώ/τ.μ.

Σαφάρι της εφορίας

Την ίδια στιγμή, σκληρό προμηνύεται το σαφάρι της εφορίας για τα αδήλωτα ακίνητα τύπου Airbnb.

Η Εφορία έχει βάλει στο μάτι τους φορολογουμένους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι περίπου 55.000 φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το επόμενο διάστημα τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018, για τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% έως 45%.

Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2. Από τα ακαθάριστα εισοδήματα του 2018 αναγνωρίζεται προς έκπτωση ποσοστό 5% για τις δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες των ακινήτων.

Τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση θα διασταυρωθούν με αυτά που εμφανίζονται στο Μητρώο.

Ήδη η ΑΑΔΕ διασταυρώνει τα στοιχεία των ακινήτων που προσφέρονται για εκμίσθωση ακινήτων µε τα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο Taxisnet.

Αφήστε μια απάντηση