Εμπάργκο των ΗΠΑ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα

Τέλος στις εξαιρέσεις που επιτρέπουν σε οκτώ χώρες – ανάμεσά τους και στην Ελλάδα – την εισαγωγή φθηνού πετρελαίου από το Ιράν, χωρίς να απειλούνται από αμερικανικές κυρώσεις έβαλε η Ουάσινγκτον, με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος είναι «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» ιρανικού πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Από την αρχή Μαΐου, οι χώρες αυτές –η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα– θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο. Οι ΗΠΑ είχαν πάντως χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

O Tραμπ αναφέρθηκε στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον του Ιράν στο Twitter, φωτογραφίζοντας μάλιστα τον Τζον Κέρι ως υπαίτιο μίας «πολύ κακής πυρηνικής συμφωνίας» με το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter: «H Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω τη διαφορά στη ροή πετρελαίου στις ολοκληρωτικές πλέον κυρώσεις μας στο ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν δέχεται πολύ κακές συμβουλές από τον Τζον Κέρι και από αυτούς που τον βοήθησαν να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μία πολύ κακή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν». Αναρωτιέται, τέλος, αν αυτό πρόκειται για παραβίαση του Logan Act, του νόμου που απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με πρόσωπα από ξένες κυβερνήσεις που βρίσκονται σε διένεξη με τις ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση