52 χρόνια από τη μαύρη επέτειο

52 χρόνια από τη μαύρη επέτειο

Οι Έλληνες έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία τόσο στη χώρα μας όσο και στην ΕΕ, ιδίως ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών, διαμηνύει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα του ’67.

Η πάλη κατά της χούντας αποκτά διαχρονική αξία, ιδιαίτερα σήμερα που η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή προσπαθεί να χύσει το φασιστικό και ρατσιστικό της δηλητήριο, ανέφερε το ΚΚΕ.

Γυάρος

Είναι μόνιμη η ανάγκη να προστατεύουμε και να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της, τόνισε η ΔΗΜΑΡ.

H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Η επέτειος δεν είναι μόνο αφορμή για να ανατρέξουμε στο αγωνιστικό παρελθόν της μαχόμενης αντιδικτατορικής Ελλάδας.

Είναι ένα καθημερινό κάλεσμα για να απομονώσουμε την ρητορική του μίσους, του ακραίου εθνικισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων.

Είναι ένα κάλεσμα να απομονώσουμε και να συγκρουστούμε πολιτικά με τον φασισμό στην καθημερινή ζωή. Με την σταδιακή και υπόγεια υπονόμευση των αρχών της Δημοκρατίας και του Διαφωτισμού.

Ένα μήνυμα για αφύπνιση για να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά. Να μην επιτρέψουμε στους νεοναζί στη χώρα μας να παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις».

 

Σημειώνεται ότι με σύνθημα «Η ΕΡΤ λέει όχι στον φασισμό», η δημόσια ραδιοτηλεόραση παρουσιάζει από το Σάββατο 20 Απριλίου ένα αντιφασιστικό διήμερο, με θεματικές ενημερωτικές εκπομπές και ειδικά αφιερώματα.

 

Aπό την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 σε ανακοίνωσή του για την 52η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

 

«Η άρνηση να αντιμετωπίσει κανείς με ειλικρίνεια τη σκοτεινή πλευρά της δικής του ιστορίας, στο όνομα της «εθνικής συνοχής» και της «επούλωσης των πληγών», επιτείνουν τον ιστορικό αναλφαβητισμό ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Καθώς δίνει τη μάχη για το μέλλον, είναι υποχρεωμένη να «πατάει» στο έδαφος της ιστορικής αλήθειας και όχι σ’ αυτή που της σερβίρουν οι οπαδοί του ιστορικού αναθεωρητισμού και οι γκαιμπελίσκοι του ναζιστικού καρκινώματος της Χρυσής Αυγής – σάρκα από τη σάρκα της χούντας και των δωσίλογων – καθώς και όλα τα ακροδεξιά μορφώματα που υποδαυλίζουν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

«Φτάνει πια ο κακός ο λύκος! Πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στα παιδιά», έλεγε ο αείμνηστος Μ. Αναγνωστάκης

Αν «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», τότε οποιαδήποτε αναφορά στον Αντιδικτατορικό Αγώνα αποκτά νόημα στο βαθμό που αναδεικνύει την αντίσταση, την αγωνιστική-συνειδητή στάση ζωής, σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας».

 

To χρονολόγιο της δικτατορίας – από το Σύνδεσμο Εξορισθέντων και Φυκαλισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974

Σχετικές ειδήσεις:

Σε εξέλιξη το αντιφασιστικό αφιέρωμα της ΕΡΤ (video)

Π. Παυλόπουλος: Aνεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορική μας μνήμη η αποφράδα ημέρα της 21ης Απριλίου

ΚΚΕ: Για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση