Νέα πρόκληση του Τούρκου υπ. Άμυνας – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας (video)

Νέα πρόκληση του Τούρκου υπ. Άμυνας – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας (video)

Να σέβεται και μην ερμηνεύει κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο κάλεσε την Άγκυρα το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αξίωση του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να προχωρήσει η χώρα μας στην «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου» για λόγους καλής γειτονίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε πώς ο εξοπλισμός νησιών που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης αποτελεί καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, γεγονός που δεν βοηθάει-όπως είπε- στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στην επίθεση που έκανε ο τούρκος Υπουργός Άμυνας ζήτησε να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες και κάλεσε όλους τους γείτονες να συμπεριφερθούν όπως συμπεριφέρονται οι Τούρκοι.

Η Αθήνα απάντησε με το ίδιο νόμισμα στην Άγκυρα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Γεννηματά να σημειώνει ότι εφόσον η Τουρκία σέβεται την καλή γειτονία να μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο χωρίς να το ερμηνεύει κάθε φορά αυθαίρετα.

Αποκλιμάκωση της έντασης, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τερματισμός των προκλήσεων είναι τα τρία βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία στο δρόμο της ειρήνης και της δημοκρατίας, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος με tweet επισημαίνει πως «εκείνοι που με το casus belli απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν».

Οι σύμμαχοι να κατανοήσουν την ποιότητα της χώρας αυτής και να αντιδράσουν αναλόγως» αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

Η Τουρκία, διευκρινίζει ο Χουλούσι Ακάρ, με αφορμή την αγορά των S400 τηρεί όλες τις υποχρεώσεις ως σύμμαχος του NATO και συνεχίζει να συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής και του κόσμου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Λ. Παναγιώτου

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση