Πυρ ομαδόν από ΝΔ για την σκανδαλώδη τροπολογία για τις ιπποδρομίες

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή την τροπολογία για την σύμβαση παραχώρησης για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να του επισημαίνει πως «όταν επιτρέπεται η συγχώνευση μιας παθητικής με μια ενεργητική επιχείρηση το δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα».

«Όταν πρέπει να βοηθήσουμε μια εταιρεία να τη βοηθήσουμε. Αλλά όχι με τροπολογία νύχτα. Δεν έχετε κανένα σεβασμό στη Βουλή και στη Δημοκρατία. Γιατί ανεβαίνετε σαν κλέφτης πέντε λεπτά και φεύγετε;», είπε στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, με τον κ. Τσακαλώτο να του απαντά: «Επειδή έρχονται εκλογές, στη ΝΔ καταλαβαίνω ότι το επίπεδο πρέπει να φτάσει στου κ. Γεωργιάδη για να τον ανταγωνιστείτε…».

«Να περιμένετε να έρθει ο κ. Βορίδης που ξέρει καλά το θέμα να σας το εξηγήσει», του είπε ο κ. Δένδιας ενώ ο υπουργός Οικονομικών του απάντησε: «Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει δεύτερη δουλειά ως δικηγόρος να βγάζει χρήματα, έχει μόνο αυτή την δουλειά εδώ και δεν πρόκειται να περιμένω να έρθει». «Σε λίγο που θα χάσετε τις εκλογές θα είστε άεργος», του επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αποκαλώντας τον μάλιστα «ελεήμονα του μεσονυχτίου» καθώς η κυβέρνηση απέσυρε το απόγευμα της Δευτέρας την τροπολογία για να την επανακαταθέσει το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία» και μονομερή βλαπτική για το δημόσιο σύμβαση παραχώρησης επισημαίνοντας ότι ο όρος καταβολής μισθώματος για την χρήση των εγκαταστάσεων ύψους 2,2 εκατ. ευρώ το χρόνο επί 20 χρόνια, όπως προέβλεπε η σύμβαση του 2015, το μίσθωμα αναμένεται να πέσεις στις 200.000 ευρώ και οι απώλειες του Δημοσίου θα φτάσουν στα 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τόνισε ότι σταμάτησαν οι ιπποδρομίες κατά παράβαση των συμβατικών όρων, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους εργαζομένους. Καταλόγισε δε στον κ. Τσακαλώτο ότι δέχεται την συγχώνευση της Ιπποδρομίες Α.Ε. με τον ΟΠΑΠ «στον οποίο θα φορτώσουν τις ζημίες», δηλαδή, άλλα 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι διευρύνουν και τις χρήσεις γης «για να κάνουν κι άλλα πράγματα», επισημαίνοντας ότι «αυτά όλα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και μετατρέπεται η Βουλή σε πλυντήριο βλαπτικών για το δημόσιο συμφέρον ρυθμίσεων».

Μάλιστα, προειδοποίησε πως «όταν η Βουλή κυρώνει συμβάσεις δεν λειτουργεί κανονιστικά, άρα δεν απαλλάσσονται οι ευθύνες των υπουργών για την βλάβη του δημοσίου».

Όπως είπε «όλα αυτά είναι βλαπτικά για το δημόσιο συμφέρον χωρίς την παραμικρή αναπτυξιακή δέσμευση» προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, ενώ έκανε λόγο για «άθλιο νομοθέτημα» εξαιτίας του οποίο «το κράτος θα χαρίσει 40 εκατ. ευρώ χωρίς την παραμικρή δέσμευση για την ανάπτυξη των ιπποδρομιών».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το δώρο των 40 εκατ. το καταπίνετε αμάσητο», εστιάζοντας στον όρο που περιλαμβάνεται στην σύμβαση παραχώρησης σύμφωνα με τον οποίο το μίσθωμα θα μείνει ανεπηρέαστο για τον χρόνο σύμβασης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί στον συμψηφισμό των ζημιών με τον ΟΠΑΠ, βάρος που θα μετακυλιστεί στους φορολογουμένους και οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

«Δεν γράφετε ένα νόμο ότι θέλουμε να σας χαρίσουμε 40 εκατ. ευρώ και να βάλετε από κάτω φαρδιά πλατιά “πρώτη φορά αριστερά” να τελειώνουμε;», σημείωσε, προσθέτοντας πως «οτιδήποτε από αυτά τα σκανδαλώδη και ερεβώδη δεν λανθάνουν της προσοχής μας». «Όποιος βάζει υπογραφή σε τέτοια θα πάει φυλακή, διότι είναι καραμπινάτη απιστία κατά του δημοσίου» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Αφήστε μια απάντηση