Οι επιπτώσεις της ρύπανσης

Στη Νότια Ασία, η ρύπανση αφαιρεί κατά μέσον όρο 30 μήνες ζωής, στην Αφρική 24 μήνες, στη Νοτιοανατολική Ασία 23 μήνες και στον ανεπτυγμένο κόσμο 5 μήνες ζωής.

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν κατά μέσον όρο 20 μήνες λιγότερο εξαιτίας της έκθεσής τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έκθεση που μετρά τις επιπτώσεις της ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής. Η τρίτη ετήσια έκθεση SOGA (State of Global air) σημειώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την ελονοσία και τα τροχαία μαζί.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος γνωστός παράγοντας θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Yγειονομικών Επιπτώσεων (Health Effects Institute). Η ρύπανση προξένησε σχεδόν πέντε εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2017, ήταν δηλαδή υπεύθυνη για έναν στους δέκα θανάτους.

Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές, στις οποίες η ρύπανση ξεπερνά τα επίπεδα που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμη και σε περιοχές στις οποίες η ατμόσφαιρα είναι σχετικά καθαρή, μεγάλη μερίδα πληθυσμού εκτίθεται σε ρύπανση στο εσωτερικό των σπιτιών, εξαιτίας του μαγειρέματος και της θέρμανσης με ξύλα, κάρβουνα και λοιπές κατηγορίες βιομάζας.

Οι δύο βασικές κατηγορίες ρύπων που μετρούνται στη μελέτη είναι τα μικροσωματίδια (σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρών) και το επιφανειακό όζον. Δορυφορικά στοιχεία επιτρέπουν τη μέτρηση των ρύπων από το Διάστημα, ενώ παράλληλα, στη μελέτη αξιοποιήθηκαν στοιχεία από 9.000 επιφανειακούς σταθμούς μέτρησης, αντί περίπου 6.000 σταθμών που είχαν χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη περυσινή μελέτη. Τα δύο στοιχεία προόδου που αναφέρονται είναι ότι η ρύπανση από μικροσωματίδια βρίσκεται σε τροχιά μείωσης στην Κίνα και ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα για το μαγείρεμα. Το μέγεθος της πρόκλησης, όμως, παραμένει τεράστιο, εφόσον ο μισός πληθυσμός της γης –περίπου 3,5 δισ. άνθρωποι– εκτέθηκε σε ρύπανση εσωτερικού χώρου το 2017.

Το κομμάτι της έρευνας που αφορά το προσδόκιμο ζωής βασίζεται στη δουλειά του επίκουρου καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, Τζόσουα Απτε, ο οποίος υπολόγισε ότι στη Νότια Ασία, η ρύπανση αφαιρεί κατά μέσον όρο 30 μήνες ζωής, στην Αφρική 24 μήνες ζωής, στη Νοτιοανατολική Ασία 23 μήνες ζωής και στον ανεπτυγμένο κόσμο πέντε μήνες ζωής. Παγκοσμίως, η ρύπανση ευθύνεται για το 41% των θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το 20% των θανάτων από διαβήτη τύπου 2, το 19% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 16% των θανάτων από ισχαιμικά επεισόδια και το 11% των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

«Το γεγονός ότι οι ζωές των παιδιών επηρεάζονται τόσο πολύ ήταν πραγματικά σοκ», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο αντιπρόεδρος του HEI, Ρόμπερτ Ο’ Κίφε. «Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση