ΤτΕ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και εφιστά την προσοχή στη δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών διεκδικήσεων μετά τις μνημονιακές περικοπές.

Στην ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 τίθεται στο 1,8%-1,9% με δραστικό «μαχαίρι» σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών.

Υπό το πρίσμα των χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα, όπως αποτυπώθηκαν και σε πρόσφατη ομιλία του για την ανάγκη αναθεώρησης των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ έως το 2022, αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στο βαθμό όπου επιβεβαιωθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη, μοιραία δυσκολεύει ιδιαίτερα και ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Η έκθεση της ΤτΕ αναμένεται να ενσωματώνει τις επιπτώσεις από την μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά και τις νεώτερες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση