Ζαμάνης: «Μόνο με μια κυβέρνηση φιλική στο επιχειρείν θα απογειωθεί η χώρα»

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τις ενέργειες της κυβέρνησης και ζητούν μεταρρυθμίσεις οι επενδυτές προεξοφλούν την πολιτική αλλαγή στη χώρα και την εφαρμογή μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Μιλώντας στο in.gr ο πιστοποιημένος Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, κ. Τάκης Ζαμάνης αναφέρει ότι «η  οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σε μια χώρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της επηρεάζοντας πάρα πολλούς τομείς» και προσθέτει ότι «στην παρούσα κατάσταση η χρηματιστηριακή αγορά αναζητά εναγωνίως μια κυβέρνηση που το πρόγραμμά της να είναι πολύ πιο φιλικό στο «επιχειρείν»».

  • κ. Ζαμάνη επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή αγορά οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις;

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σε μια χώρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της επηρεάζοντας πάρα πολλούς τομείς. Όταν μάλιστα μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο κατά την οποία οι πολιτικοί προσπαθούν να διεκδικήσουν την εξουσία, προβάλλοντας μεταξύ άλλων και τα οικονομικά τους προγράμματα η σύγχυση στο κοινό είναι αναμενόμενη.

Προσωπικά εκτιμώ ότι στην παρούσα κατάσταση η χρηματιστηριακή αγορά αναζητά εναγωνίως μια κυβέρνηση που το πρόγραμμά της να είναι πολύ πιο φιλικό στο «επιχειρείν». Όμως φοβάμαι ότι η νοοτροπία και οι συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιόδοξες ριζικές μεταρρυθμίσεις.

  • Οι επενδυτές πώς βλέπουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας;

Οι επενδυτές πιστεύω ότι θέλουν ένα σχέδιο που να είναι όσο πιο κοντά στην ιδανική λύση που θα επιτρέπει αφ’ ενός μεν να συμμετάσχουν περισσότεροι δανειολήπτες οι οποίοι θα έχουν πραγματική διάθεση να αποπληρώσουν τις συμφωνημένες υποχρεώσεις τους και αφ΄ετέρου δε, οι τράπεζες να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν με λιγότερο κόπο και ρίσκο περισσότερα κεφάλαια από αυτά που θα εισέπρατταν αν μεταβίβαζαν τα συγκεκριμένα κόκκινα δάνεια που θα μπουν στην νέα ρύθμιση. Ολοκληρώνοντας πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση.

  • Ως έμπειρος άνθρωπος της αγοράς, θεωρείται ότι θα υπάρξει συμφωνία με της κυβέρνησης με τους θεσμούς ώστε να δοθεί η δόση του 1 δις. ευρώ;

Θεωρώ ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι πολύ μεγάλη. Σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο θα ανέβει το ρίσκο της χώρας, κάτι που θα αποτυπωθεί στις αποδόσεις των ομολόγων και παράλληλα θα υποχωρήσουν οι τιμές στο χρηματιστήριο.

  • Είναι καλή εποχή για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών ;

Η κρίση που διανύουμε έχει κλείσει σχεδόν 10 χρόνια. Πολλοί πιστεύουν ότι εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να μπούμε σε ανοδικό κανάλι. Το συμπέρασμα δεν είναι εύκολο, γιατί στο περιβάλλον μας υπάρχουν πάρα πολλές αμφιβολίες, ανησυχίες και φόβος σχετικά στο κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να μεταμορφωθεί σε φιλική στις επιχειρήσεις. Πολλοί επενδυτές θέλουν να πιστεύουν ότι το έναυσμα θα μπορούσε να δοθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Μπροστά στα δεδομένα αυτά μια συντηρητική λύση θα ήταν κάποιος επενδυτής να τοποθετήσει αρχικά μέχρι το 1/3 του χαρτοφυλακίου του και στα γυρίσματα της αγοράς να αυξάνει σιγά σιγά και φυσικά θεωρώ αυτονόητο την χρήση του εργαλείο του “stop loss”.

Αφήστε μια απάντηση