Αντώνης Βγόντζας: 1946-2019 «‘Εφυγε ο στρατευμένος με τη δημοκρατία» νομικός

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και πολιτικός Αντώνης Βγόντζας

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, αλλά η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη συγκεκριμένα από το χωριό Καπίστρι (νυν οικισμός Σταυρού) Ιεράπετρας Λασιθίου. Τη λύπη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα, εξέφρασαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και εκπρόσωποι των κομμάτων. Όλοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Αντώνη Βγόντζα έναν δημοκρατικό αγωνιστή και διακεκριμένο νομικό επιστήμονα.

Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την τότε Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και άρχισε να ασκεί τη δικηγορία το 1971.

Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση υπερασπίστηκε ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Συνελήφθη, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είχε διατελέσει διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 – 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της κυβέρνησης. Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο.

Συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Ήταν βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη (2003-2004), ενώ διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια «για την απώλεια ενός τόσο επιφανούς μέλους της νομικής και πολιτικής ζωής του τόπου», τονίζοντας ότι ο Αντώνης Βγόντζας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, στρατευμένος στην πλευρά της δημοκρατίας. Παράλληλα, εξήρε τη δουλειά που επιτέλεσε ως μέλος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, βοηθώντας στην επεξεργασία μεγάλου όγκου του αρχείου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, υπογράμμισε ότι ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε μια προσωπικότητα στρατευμένη στο δημοκρατικό κίνημα.

«Πέρασε στην αντίσταση κατά της Χούντας και υπήρξε στη μεταπολίτευση σύμβουλος του Δημήτρη Τσάτσου για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια. Είχε σταθερή πορεία ως δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής. Μπορεί να διαφωνήσαμε μαζί του πολιτικά πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια απώλεια ενός ανθρώπου της δημοκρατικής μεταπολίτευσης», τόνισε ο κ. Φίλης.

«Με συγκίνηση σκεφτόμαστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως έφυγε ο Αντώνης Βγόντζας, Τον αγαπούσαμε, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό του ήθος και στους αγώνες του για το κόμμα.

Ο Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι εκ μέρους της ΝΔ προσθέτει και τη δική του φωνή μαζί με των συναδέλφων του, εκφράζοντας τη λύπη και τα συλλυπητήρια του κόμματος του.

Ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρος του ΚΚΕ ανέφερε ότι με τον Αντώνη συμπορεύτηκε πολλές φορές μετά την δικτατορία και μπορεί όπως είπε, να είχαν μεγάλες πολιτικές διαφορές, όμως ήταν ένας αξιόλογος αγωνιστής και επιστήμονας.

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς αποχαιρετά τον Αντώνη Βγόντζα. «Πάντα ευγενής και καλοπροαίρετος», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε το φίλο, τον πολιτικό, τον κορυφαίο νομικό», τονίζει σε δήλωσή του για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

«Ο Αντώνης δίδαξε πολιτικό και νομικό πολιτισμό, έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στον Ελλάδα και την Κρήτη, αποτελώντας πρότυπο ήθους για την πολιτική ζωή του τόπου. Αντώνη θα μας λείψεις. Ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του» καταλήγει ο περιφερειάρχης Κρήτης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση