Στις 100.000 το όριο οφειλής για ένταξη επιχειρηματικων δανείων στο «νέο νόμο Κατσέλη»

Σε νέες υποχωρήσεις έναντι των απαιτήσεων των δανειστών με αλλαγές τελευταίας στιγμής στο νόμο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη προχωρά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής μπαίνει στις 100.000, προκειμένου να εντάσσονται στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις 130.000.

Παράλληλα προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα μπορεί να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ευρώ ανά πιστωτή.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως σε κάθε περίπτωση».

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.

Αφήστε μια απάντηση