Υπογραφή συμφωνίας για τα νέα τα σχολικά βιβλία της Β. Μακεδονίας-Απάλειψη του αλυτρωτισμού (video)

Υπογραφή συμφωνίας για τα νέα τα σχολικά βιβλία της Β. Μακεδονίας-Απάλειψη του αλυτρωτισμού (video)

Υπεγράφη η συμφωνία για τα νέα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, με πλήρη απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου και των όποιων διαστρεβλώσεων της ιστορίας. Οι γείτονές μας αποδέχονται επισήμως, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα πως η αρχαία Μακεδονία είναι μόνο ελληνική. Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γ. Γεωργιάδη για την ΕΡΤ.

Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα μαζί με το ονοματολογικό ήταν η διαστρέβλωση στην ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας ένα ζήτημα στο οποίο δίνει τέλος η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό» δήλωσε από τα Σκόπια, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

«Υπεγράφη συμφωνία ότι όλο το κεφάλαιο για την αρχαία Μακεδονία που έχουν θα μπει ως τμήμα του Ελληνικού Πολιτισμού, μετά τις πόλεις Σπάρτη, Αθήνα, Θήβα, Μακεδονία» είπε Σπυρίδων Σφέτας καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν τον Απρίλιο και τον Μάιο με στόχο τον Σεπτέμβριο τα νέα σχολικά βιβλία της γείτονος να αποδίδουν πιστά την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Γ. Γεωργιάδης

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα
image}

Αφήστε μια απάντηση