Αρκούδες… ταλέντα στις μιμήσεις!

Perierga.gr - Αρκούδες... ταλέντα στις μιμήσεις!

Οι αρκούδες της Μαλαισίας ή αλλιώς αρκούδες του ήλιου (sun bears), ζουν κυρίως στα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας και είναι οι μικρότερες από τα 8 είδη αρκούδας στον κόσμο. Το τρίχώμά τους είναι στο μεγαλύτερο μέρος του μαύρο ενώ κάποια σημεία του σώματός τους μπορεί να έχουν χρυσό χρώμα, όπως η μουσούδα τους. Σε ύψος φτάνουν το 1.40μ. ενώ ζυγίζουν γύρω στα 65 κιλά.

Ο πληθυσμός τους θεωρείται ότι έχει μειωθεί περισσότερο από 30% κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων ενώ και τα δάση στα οποία επιβιώνουν έχουν επίσης μειωθεί δραματικά, λόγω της αποψίλωσης των δασών της περιοχής.

Perierga.gr - Αρκούδες... ταλέντα στις μιμήσεις!

Οι αρκούδες του ήλιου είναι γνωστές και ως «αρκούδες του μελιού», εξαιτίας της ιδιαίτερης αγάπης που έχουν στις κηρήθρες και στο μέλι. Εκείνο το χαρακτηριστικό ωστόσο που τις κάνει να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες αρκούδες του πλανήτη, είναι μια ιδιαίτερη κοινωνική δεξιότητα που διαθέτουν, καθώς μπορούν με μεγάλη επιτυχία να μιμούνται τις εκφράσεις προσώπων άλλων αρκούδων.

Perierga.gr - Αρκούδες... ταλέντα στις μιμήσεις!

Ερευνητές μελέτησαν 22 αρκούδες του είδους καθώς έπαιζαν σε ένα Κέντρο Συντήρησης αρκούδων στη Μαλαισία, διαπιστώνοντας ότι οι αρκούδες άρχισαν να παριστάνουν τις υπόλοιπες που βρίσκονταν στο χώρο κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού τους. Έκπληκτοι οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρκούδες του ήλιου μιμούνταν όχι μόνο τις εκφράσεις των υπολοίπων, αλλά και τις κινήσεις των μυών τους, όπως το σήκωμα της μύτης και το ζάρωμα της μουσούδας.

Παρότι και άλλα ζώα έχουν τη δυνατότητα της μίμησης, όπως οι ουρακοτάγκοι και οι γορίλες, για τις αρκούδες του ήλιου το χαρακτηριστικό αυτό είναι πιο εντυπωσιακό καθώς πρόκειται για μοναχικά ζώα που δεν βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο.

GD Star Rating
a WordPress rating system

Αφήστε μια απάντηση