Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζουν περισσότερα χρόνια

Έχετε έναν γούνινο φίλο στο σπίτι σας για να σας φέρνει χαρά και συντροφικότητα; Για να μοιράζεστε μαζί παιχνίδια και αγκαλιές; Όχι μόνο! Η έρευνα λέει όπως ο τετράποδος φίλος σας σάς εξασφαλίζει επίσης μακροζωία.

Σύμφωνα με τις έρευνες, όταν υπάρχει ένα κατοικίδιο στο σπίτι οι ιδιοκτήτες του έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδιο. Ο λόγος είναι πως τα ζώα βοηθούν τους ανθρώπους να ανακουφίζονται από το στρες με την αγάπη και την προσοχή τους. Με τις αστείες γκριμάτσες και πόζες και όλα αυτά που κάνουν, μάς φέρνουν γέλιο «αποσυμπιέζοντας» την πίεση της ημέρας που κουβαλάμε μαζί μας.

Παράλληλα, μας δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα με την αγάπη και την αφοσίωσή τους κι αυτό κάνει καλό στην καρδιά μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ένα σκυλί είναι επίσης σε πολύ καλύτερη κατάσταση σωματικά από εκείνους που δεν έχουν. Είναι σε καλύτερη σωματική κατάσταση και από εκείνους που έχουν γάτες. Ο λόγος είναι πως ο σκύλος χρειάζεται την καθημερινή του βόλτα και έτσι αναγκάζονται και οι ίδιοι να περπατάνε για να τον βγάζουν έξω. Μ’ αυτόν τον τρόπο κρατάνε το σώμα τους σε φόρμα και την καρδιά τους υγιή.

Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τους ανθρώπους να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν γάτες, ωστόσο, δεν μένουν χωρίς άσκηση, γιατί οι γάτες είναι συνήθως ζωηρές, οπότε και αυτές τους αναγκάζουν σε άσκηση, έστω κι αν δεν είναι τόσο ολοκληρωμένη, όσο των ιδιοκτητών σκύλων.

Ενας άλλος λόγος που οι άνθρωποι με τα κατοικίδια ζουν περισσότερο είναι πως εκτός από την ώθηση για τη σωματική, τους δίνουν αντίστοιχη ώθηση για ψυχική υγεία. Τα κατοικίδια μπορούν να διώξουν τη μοναξιά από τους νέους, από τους ανθρώπους που είναι απομονωμένοι, από αυτούς που ζουν μόνοι τους, ακόμα και απ’ αυτούς που έχουν χάσει τον σύντροφό τους ή τα παιδιά τους σπουδάζουν ή δουλεύουν μακριά.

Μάλιστα, συχνά οι γιατροί συστήνουν στους ηλικιωμένους να πάρουν ένα κατοικίδιο ζώο γιατί βρίσκουν ότι τους ανεβάζει τη διάθεση και τους βοηθά να κρατήσουν μακριά τους την κατάθλιψη. Εκείνοι που έχουν κατοικίδιο κοιμούνται, επίσης, πολύ καλύτερα τη νύχτα.

Το να έχει κανείς ένα κατοικίδιο, παρουσιάζει επίσης πολλές ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση.  Οι μελέτες δείχνουν πως η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες ρουτίνας βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και να νοιώθουν λιγότερο μόνοι.

Οι άνθρωποι με τα κατοικίδια ζώα ζουν περισσότερο, επειδή αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδια ζώα τους προφορικά. Θα μιλήσουν για το κατοικίδιο ζώο τους όταν πρέπει να μοιραστούν συναισθήματα ή θα αγκαλιάσουν το κατοικίδιο ζώο τους και έτσι καταλήγουν να αισθάνονται καλύτερα και να έχει εκφορτωθεί το φορτίο πίεσης που κουβαλάνε καθημερινά.

Αυτό μειώνει το στρες και ο ιδιοκτήτης τους αισθάνεται καλύτερα σωματικά, αφού έχει κοντά του το «σύστημα υποστήριξης» που συνιστούν τα κατοικίδια.

Πηγή: medinova

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση