Το Apple Watch μπορεί να εντοπίσει καρδιακές αρρυθμίες

Techblog.gr

Το Apple Watch μπορεί να εντοπίσει καρδιακές αρρυθμίες

Το Apple Watch φαίνεται ικανό να συγκεντρώνει δεδομένα που αφορούν την καρδιακή λειτουργία του χρήστη και να εντοπίζει καρδιακές αρρυθμίες. Τα τελευταία χρόνια η Apple χρηματοδότησε έρευνα, προκειμένου να δει αν μπορεί τεχνολογία, όπως αυτή των Apple Watch, να βοηθήσει στις επιστήμες υγείας.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, δείχνουν πως το Apple Watch, μπορεί να εντοπίσει καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν κάποια στιγμή, σε σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Οι ερευνητές ελπίζουν, πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορέσει να βοηθήσει στην πρόωρη πρόγνωση της κολπικής μαρμαρυγής. Για όσους δεν γνωρίζουν, η κολπική μαρμαρυγή, εάν δεν εντοπιστεί νωρίς, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από μελέτη, που έγινε σε 400.000 χρήστες του Apple Watch, οι οποίοι κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην έρευνα. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε πριν λίγες ημέρες, στο Αμερικάνικο Κολέγιο Καρδιολογίας στην Νέα Ορλεάνη.

Από τους 400 χιλιάδες συμμετέχοντες, οι δύο χιλιάδες, έλαβαν ειδοποιήσεις πως είχαν ασυνήθιστους καρδιακούς παλμούς. Στα συγκεκριμένα άτομα, στάλθηκε αμέσως ένα patch ECG (ηλεκτροκαρδιογράφημα), προκειμένου να το φορέσουν κι έτσι να δουν οι επιστήμονες, αν πάσχουν από συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Το ένα τρίτο όσων εντοπίστηκαν με ασυνήθιστους καρδιακούς παλμούς και εξετάστηκαν με ηλεκτροκαρδιογράφημα, επιβεβαιώθηκε πως έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Dr. Marco Perez: “Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της έρευνας μας και να τα συγκρίνουν με δικά τους αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις και δραστικά μέτρα, προκειμένου να υπάρξει γρηγορότερη αντιμετώπιση.”

Για την Apple, τα συγκεκριμένα δεδομένα, την βοηθούν στο να προωθήσει τα προϊόντα της στον ιατρικό τομέα. Το Series 4 Watch, έγινε διαθέσιμο αφότου ξεκίνησε η έρευνα.

Η επιστημονική κοινότητα για την ώρα είναι σκεπτική, καθώς θεωρούν πως τα δεδομένα από αυτές τις έρευνες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν με προσοχή. Ωστόσο, βλέπουν προοπτική στην χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, στον ιατρικό τομέα.

Πηγή

Techblog.gr

Νεραντζούλα Θεοδωροπούλου