Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σχέδιο για ολοκληρωτική εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι  πρώτες επαφές αρμοδίων στελεχών με τους συλλόγους των Συμβολαιογράφων τις τελευταίες ημέρες έδειξαν, ότι πριν τις δημοτικές εκλογές του Μάη το σχέδιο μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά. Η διαδικασία, ξεκινά και ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου, οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, βεβαιώνεται ο φόρος, εκδίδεται Ταυτότητα Οφειλής και η καταβολή του προφανώς μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά επίσης.

Η πρώτη διάσταση της αλλαγής, έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την απλοποίηση των διαδικασιών ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.

Πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ)  έδειξε ότι οι περισσότερες αγορές ακινήτων πραγμαποιούνται με μετρητά και συγκεκριμένα οκτώ στα δέκα ακίνητα (84,7%) τα οποία πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αγοράστηκαν εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς.

Οι πρώτες συναντήσεις στελεχών της ΑΑΔΕ με τους συμβολαιογράφους έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες σε πολύ καλό κλίμα με τους συμβολαιογράφους να θεωρούν πως η μεταρρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα τέλη Μαΐου , τον προσεχή Οκτώβριο οι καθολικά ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων να αφορούν εκτός από τις αγοραπωλησίες κάθε πράξη μεταβίβασης περιλαμβανομένων κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Ήδη για τις δηλώσεις  γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών προβλέπεται ότι πρέπει να  υποβάλλονται ηλεκτρονικά  και από τους δύο συμβαλλόμενους. Δεν αρκεί δηλαδή να δηλωθεί από το σύζυγο για παράδειγμα πως έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ από τη σύζυγό του αλλά και αντίστροφα η σύζυγος θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως προχώρησε σε αυτή τη δωρεά. Ο φόρος, με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση