Ρύθμιση 120 δόσεων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία

Ενός του Απριλίου εκτιμάται ότι θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για να κλείσει η συμφωνία για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθυστερούν και τη νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με χρέη προς τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Τα βήματα

Τα βήματα για την ρύθμιση έχουν ως εξής:

  • Η διαδικασία επανυπολογισμού της αρχικής οφειλής με κούρεμα λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών θα αφορά περίπου 560.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.
    Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  • Η ρύθμιση θα αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους κι έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν.
  • Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ.
  • Θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες μέχρι την 31/12/2018 οφειλές, συνεπώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019, ως βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
  • Περίπου 78.000 μη μισθωτοί άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών.

Αφήστε μια απάντηση