Κτηματολόγιο : Κοσμοσυρροή την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης

Χιλιάδες πολίτες που κατοικούν στην Αττική και έχουν ακίνητη περιουσία εκτός αυτής, εξυπηρετήθηκαν την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης που στεγάζεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεϊκου 137), αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Γραφείο είναι στελεχωμένο με έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη (δικηγόρους και τοπογράφους μηχανικούς), τα οποία θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια συλλογής δηλώσεων, προστίθεται.

«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι μία στρατηγικής σημασίας τομή, που διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και μαζί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας» τονίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που ενοποιεί το Κτηματολόγιο με τα υποθηκοφυλακεία και κοινοποιείται ότι σε εξέλιξη είναι περισσότερες από 70 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 60,3% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, συνολικού κόστους 490 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η ανάθεση 5 συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα επιτευχθεί με την ένταξη στις προδιαγραφές του «Ελληνικού Κτηματολογίου» και των ειδικών υφιστάμενων Κτηματολογίων (Δωδεκανήσου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου), που αντιστοιχούν σε 2% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε όλη την επικράτεια θα έχουν διασφαλιστεί περίπου 39 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας πολιτών και Δημοσίου.

Αφήστε μια απάντηση