Γιατί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «απολογήθηκε» για τα τραγικά λάθη του 2015

Στην παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός «πληρώνει» τις αυταπάτες και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε εμμέσως πλην σαφώς χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος, μιλώντας στο Paris Scooll of International Affairs, αναφέρθηκε στα δύο σφάλματα της κυβέρνησης τα οποία αφορούσαν τη διαπραγμάτευση για το χρέος αλλά και την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της χώρας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικά λάθη. «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά παραβλέποντας όμως να πει πόσα δις ευρώ στοίχισαν αυτά τα λάθη στον ελληνικό και με πόσους νέους φόρους αναγκάστηκε η κυβέρνηση να «πνίξει» τη μεσαία τάξη και όχι μόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών σε μία αρχηγική εμφάνιση επιχείρησε  να δικαιολογήσει μία σειρά λαθών  που έκανε η παλαιότερα η κυβέρνηση φέρνοντας ως δικαιολογία την απειλή του Grexit.

Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν, είπε, ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit.

Το δεύτερο λάθος μας, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Δεν είπε όμως, ότι με βάση αυτές τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε μία σειρά μέτρων τα οποία ουδέποτε εφάρμοσε. Αντιθέτως, οι Έλληνες πληρώνουν ακόμη την… περήφανη διαπραγμάτευση της πρώτης φοράς αριστερά.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υψηλή φορολογία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έπρεπε να αντεπεξέλθει σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή.

Η συμφωνία του 2015

Ο υπουργός  υπεραμύνθηκε της συμφωνίας την οποία έκανε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015, εξηγώντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Προχώρησε μάλιστα στην πρόβλεψη ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους καθώς όπως είπε  δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη μέλη.

Πόσο τελικά μας στοίχισε η περήφανη διαπραγμάτευση;

Αν και πολλοί στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να ξεχνούν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τις επιπτώσεις που είχε στη χώρα η «περήφανη» διαπραγμάτευση του 2015, αξίζει να υπενθυμίσουμε κάποιες από αυτές.

Ο Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group, είχε υπολογίσει τις απώλειες για την ελληνική οικονομία στα 200 δισ. ευρώ, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, να μιλάει κατά το παρελθόν για 100 δισ. και αργότερα σε 86 δισ. ευρώ επικαλούμενος τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Βίζερ σε παλαιότερη συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant είχε επισημαίνει σε ό,τι αφορά το κόστος της διαπραγμάτευσης του α’ εξαμήνου, που ο πρόεδρος του ESM εκτίμησε στα 100 δισ. ευρώ: «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης, ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη  αυτή».

To ερώτημα είναι γιατί ο Τσακαλώτος αποφάσισε να «απολογηθεί» για εκείνο το τραγικό εξάμηνο που κόστισε στην Ελλάδα τόσα δισεκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος τότε δεν ήταν στο οικονομικό επιτελείο μέχρι που ο Τσίπρας έδιωξε τον Βαρουφάκη και τον τοποθέτησε στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκτοτε ξεκίνησε και η περίοδος… προσαρμογής στην πραγματικότητα και η εγκατάλειψη των σχεδίων εξόδου από το ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος αντιλήφθηκε ότι μόνον εφόσον κέρδιζε την εμπιστοσύνη των ξένων τηρώντας πιστά τις συμφωνίες, θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να βγει στο ξέφωτο.

Η «απολογία» του υπουργού γίνεται αφενός για να δείξει ότι ο ίδιος έφερε σε μια ισορροπία την οικονομία, μετά τις «παλαβωμάρες» του 2015. Κι ο δεύτερος γιατί έτσι θέλει να εξωραϊσει το δραματικό εξάμηνο. Δηλαδή με το να το συζητά και να το θέτει ως προβληματισμό να πάψει το 2015 να είναι ταμπού, να απενοχοποιηθεί και να φύγει το βάρος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη ο κ. Τσακαλώτος εμφανώς θέλει να αποτελέσει έναν διαφορετικό πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ και για την επόμενη ημέρα. Να εμφανιστεί ως ένας σύγχρονος πολιτικός, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που μπορεί να είναι και αριστερός μπορεί και να συνομιλεί με τους δανειστές.

Θέλει να δείξει ότι υπάρχει και κάτι άλλο σε σχέση με τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κόμματος τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως αποφεύγει πάντα να αναλάβει τις ευθύνες του. Και για τα τραγικά λάθη του 2015 και για όλες τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έδειξε ηγετικές ικανότητες.

Αφήστε μια απάντηση