Σαχινίδης: Δεν γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο ρυθμό ανάπτυξης (audio)

Σαχινίδης: Δεν γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο ρυθμό ανάπτυξης (audio)

Η έκδοση του 10ετους ομολόγου είναι ένα κανονικό βήμα για να αποκατασταθεί η κανονικότητα της χώρας, δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝ.ΑΛ κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «χρειάζονται όμως και άλλα βήματα για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές και δεν θα χρειαστεί να ξαναπροσφύγουμε σε θεσμικούς δανειστές».

Ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι «το κόστος με το οποίο δανεισθήκαμε είναι υψηλό. Υπάρχει η εύκολη αφήγηση που προσπαθεί να κτίσει η κυβέρνηση, παραπέμποντας στο αντίστοιχο του 2003-2004. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πλήρωσε τόσο βαρύ τίμημα από την κρίση, παρέμεινε για δέκα χρόνια και παραμένει σε συνθήκες κρίσης, έχασε ένα τεράστιο μέρος της από το εθνικό εισόδημα, απώλεια που ξεκινάει πριν από την ένταξη στα μνημόνια, αλλά αυτό το ξεχνάει μόνιμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Καραμανλικής δεξιάς γιατί η ύφεση ξεκινάει το 2008 και την πρόσβαση στις αγορές την χάσαμε το  2010». «Αρα», πρόσθεσε «όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από αυτές που μπήκαν στα μνημόνια που δεν διασφάλισε αυτό που έκαναν οι άλλες, τη συναίνεση και πολιτική συνεννόηση, με τυπικό παράδειγμα την Πορτογαλία, που τα δύο κόμματα το συντηρητικό και το σοσιαλιστικό έκαναν μία συμφωνία, ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τα πεδία που άπτονται της εφαρμογής και υλοποίησης του μνημονίου. Σε εμάς συνέβη το ακριβώς αντίθετο με την πάνω και την κάτω πλατεία, με τον ΣΥΡΙΖΑ την Χρυσή Αυγή και τη ΝΔ, να υπόσχεται ο καθένας ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα».

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι η «χώρα χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης που θα ξεπερνάνε το 2% και 2,5% και έτσι θα επιτρέψει να ανακτήσουμε ένα μέρος από αυτά που χάθηκαν, και να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση. Σήμερα δεν γίνεται ότι είναι αναγκαίο  για να εξασφαλίσουμε αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης. Πρέπει να συντρέχουν δύο παράγοντες για να προχωρεί μία οικονομία, να γίνονται επενδύσεις με σύγχρονα χαρακτηριστικά με ποιοτικές θέσεις εργασίας αλλά υπάρχουν και άλλα δύο θέματα, της μαζικής μετανάστευσης στο εξωτερικό και το δημογραφικό. Μάλιστα αυτά τα δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά οδηγούν τους παρατηρητές να λένε ότι εάν δεν αλλάξουμε ρότα ναι μεν θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξη,  αλλά δεν θα διασφαλίζουν ικανό βιωτικό επίπεδο στους πολίτες».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ στη διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διαμορφωθεί, ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι είναι άλλη μία ακάλυπτη επιταγή, ανάλογη με αυτή που υπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, από το 2010. Το μόνο σχέδιο που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά το ΚΙΝΑΛ είναι πως θα το διεμβολίσει. Δεν ενδιαφέρει τον  κ. Τσίπρα η συγκρότηση ειλικρινούς συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας να μας πει ποια Ευρώπη οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που θέλει η GUE στην οποία ανήκει, ή αυτή που θέλει ο Τϊμερμανς, που είναι  ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

www.ert.gr

ertweb
image}

Αφήστε μια απάντηση