«Κόκκινα» δάνεια: Οι παγίδες του νέου νόμου Κατσέλη

«Αγκάθι» αποδεικνύεται το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια που επεξεργάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση με τους θεσμούς και τις τράπεζες.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμα με τους ιθύνοντες να αναζητούν την χρυσή τομή την ώρα που ο χρόνος σιγά – σιγά τελειώνει. Η κυβέρνηση βιάζεται να έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας με συνέπεια οι προθεσμίες να είναι ασφυκτικές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξακολουθεί να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το εύρος της περιμέτρου προστασίας, δηλαδή για τα κριτήρια υπαγωγής στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο.

Για να μπορέσει να υπαχθεί ένας οφειλέτης ο στον νέο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να ικανοποιεί σωρευτικά μία σειρά προϋποθέσεων.

Τα βασικά κριτήρια που θα κρίνουν την επιλεξιμότητα του οφειλέτη, με βάση το νομοσχέδιο που είχε στείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, είναι: α) το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου του – που έχει ως εξασφάλιση την κατοικία του- να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ, β) η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, γ) το ετήσιο εισόδημά του να μην ξεπερνά τα 12.500 ευρώ για τον άγαμο και τα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, δηλαδή έως 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, δ) η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει το διπλάσιο ύψος του ανεξόφλητου δανείου του και ε) οι καταθέσεις να μην είναι μεγαλύτερες από το ύψος του ανεξόφλητου δανείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση που γίνεται τώρα αφορά στη μείωση των ορίων για την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις που πρέπει να έχει ένας οφειλέτης προκειμένου να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, καθώς η ΕΚΤ θεωρεί υπερβολικά υψηλά τα όρια που προέβλεπε το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Ποιοι μένουν εκτός

Από τις παραπάνω προϋποθέσεις, προκύπτει ότι από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα μείνουν έξω οι εξής κατηγορίες οφειλετών:

  • Όσοι έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ, ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείου άνω των 130.000 ευρώ και εισόδημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο (12.500 ευρώ για τον άγαμο έως 36.000 ευρώ για τρίτεκνη οικογένεια).
  • Όσων τα δάνεια δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία.
  • Όσοι έχουν δάνεια που δεν είχαν… κοκκινίσει στις 31/12/2018, δεν ήταν δηλ. σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
  • Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, το ύψος των οποίων θα υπερβαίνει τα ποσά που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
  • Όσοι δανειολήπτες έχουν βρεθεί εκτός του νόμου Κατσέλη με οριστική δικαστική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει ‘δόλος».

Η πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα λειτουργήσει ως big brother για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου που θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, θα είναι το «μαστίγιο» για όσους καταχρηστικά μέχρι σήμερα καλύπτονταν πίσω από τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες των δικαστηρίων.

Την ίδια στιγμή, έναν δύσκολο Μάρτιο έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, καθώς στο τέλος του μήνα θα πρέπει να δώσουν στον SSM τους νέους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι στόχοι αυτοί θα συμπεριλαμβάνουν και τις καινούργιες επισφάλειες, όπως αυτές υπολογίζονται από το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη διαγραφή των «κόκκινων» δανείων που σχηματίστηκαν από τον Απρίλιο του 2018.

Αφήστε μια απάντηση