Βουλή – Α. Ξανθός: Ηθικοποίηση στον τομέα του φαρμάκου

Βουλή – Α. Ξανθός: Ηθικοποίηση στον τομέα του φαρμάκου

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει και εξυγιαίνει και θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης και στρεβλώσεις, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός κλείνοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις». Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη κυβερνητική πλειοψηφία. Αύριο θα γίνουν οι ονομαστικές ψηφοφορίες για το άρθρο 91 και την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

“Eμείς δεν έχουμε συμβούλους που είχαν σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία”

«Κάναμε το πρώτο βήμα, μετά τη λήξη του μνημονίου και πήγαμε σε ανατιμολόγηση. Και δεν τόλμησαν να πούνε τότε ότι ήταν δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία», είπε ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ενισχύεται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Είπε ακόμη, ότι φέτος δίνονται παραπάνω 45 εκατομμύρια ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική του ΕΣΥ και κανείς δεν βγήκε να πει ότι η κυβέρνηση δίνει δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία», ανέφερε ο

Ο κ. Ξανθός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τη στάση της ΝΔ σχετικά με τη διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκου, χαρακτηρίζοντας προκλητική και θρασύτατη την ανακοίνωση σχετικά με το νέο καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων. «Θέλετε και να κυβερνήσετε τρομάρα σας» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και πρόσθεσε «με την ανεύθυνη και δημαγωγική σας στάση δεν θα καταφέρετε να πλήξετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης». Επίσης «κάρφωσε» τους υπουργούς της ΝΔ στο τομέα της Υγείας λέγοντας με νόημα «εμείς δεν έχουμε συμβούλους που έχουν σχέση με την φαρμακοβιομηχανία».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ανεύθυνη και δημαγωγική στάση κόντρα στα συμφέροντα των ασφαλισμένων. «Θέλετε και να κυβερνήσετε τρομάρα σας» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και πρόσθεσε «με την ανεύθυνη και δημαγωγική σας στάση δεν θα καταφέρετε να πλήξετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης». Επίσης «κάρφωσε» τους υπουργούς της ΝΔ στο τομέα της Υγείας λέγοντας με νόημα «εμείς δεν έχουμε συμβούλους που έχουν σχέση με την φαρμακοβιομηχανία».

Για την μετεξέλιξη του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι δεν αλλάζει μόνο το όνομα σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αλλά και ο νομικός χαρακτήρας σε μια προσπάθεια του υπουργείου να μπει οριστικό τέλος σε φαινόμενα φαυλότητας, αδιαφάνειας και συναλλαγών με συμφέροντα και προκειμένου να στηριχθεί η εντιμότητα των εργαζομένων και των επιστημόνων του

Για το Εθνικό Ίδρυμα Νεοπλασιών έκανε λόγο για μια τεράστια παρέμβαση και σημείωσε ότι πρόκειται για σημαντική μέρα στον σχεδιασμό της πολιτικής του καρκίνου

Για τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών ανέφερε ότι δεν είναι πανάκεια και η μοναδική λύση σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που θέλει αντιμετώπιση. «Δεν μπορούμε όμως να το κρύβουμε κάτω από το χαλί με ανακρίβειες και ιδεολογήματα», πρόσθεσε εκφράζοντας προβληματισμό για την αρνητική στάση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο άρθρο.

Τέλος επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να διαμορφωθεί ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σημειώνοντας ότι και για τα νέα αναδυόμενα καπνικά προϊόντα δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα
image}

Αφήστε μια απάντηση