Νέα έξοδος στις αγορές με δυσμενέστερους όρους

Με τη συμπλήρωση εννέα ετών από την προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου και με την απόδοση να αποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2005, ο Οργανισμός Διαιχείρισης Δημοσίου Χρέος (ΟΔΔΗΧ) κάνει το μεγάλο βήμα και ξεκινάει τη διαδικασία έκδοσης.

Εκτός απρόοπτου η Ελλάδα θα βγει την Τρίτη στις αγορές με μια έκδοση 10ετους ομολόγου με στόχο την άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσδοκίες για την απόδοση του ομολόγου είναι κοντά στο 4%.

Τους αναδόχους για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου όρισε το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για τις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και J. P. Morgan.

Τα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης είναι δύο: να επιτύχει επιτόκιο όσο γίνεται χαμηλότερα από το 4% να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπερκάλυψη.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ ξεκινούν τις διαδικασίες θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν την ευνοϊκή αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία αναθεώρησε την Παρασκευή από «Β3» σε «Β1» την αξιολόγηση της χώρας.

Η αναβάθμιση της Moody’s φαίνεται πως αποτέλεσε καθοριστικό γεγονός, διότι πρόκειται για τον οίκο που είχε αφήσει επί μακρόν την Ελλάδα με αμετάβλητη αξιολόγηση, ενώ είναι ο πιο αυστηρός στις αξιολογήσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο δεκαετής τίτλος είναι το ομόλογο αναφοράς για κάθε χώρα και η Ελλάδα απουσίαζε από τη συγκεκριμένη αγορά για εννέα χρόνια.

Το τελευταίο δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε στις 11 Μαρτίου 2010, όταν η χώρα ήταν στον προθάλαμο των μνημονίων. Με τη συγκεκριμένη έκδοση το Δημόσιο τότε άντλησε 5 δισ. ευρώ, αλλά με κουπόνι 6,25% και το επιτόκιο στο γερμανικό 10ετές εκείνη την εποχή ήταν 3,1%,

Αφήστε μια απάντηση