Η αυξημένη ζήτηση για το 10ετές έριξε την απόδοση στο 3,9%, αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ

Ποσό 2,5 δισ. ευρώ, εν μέσω προσφορών που υπερέβησαν τα 11,8 δισ. ευρώ, άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, με την απόδοση να κλείνει τελικά στο 3,9%. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων και το είδος των επενδυτών, που αγόρασαν το ομόλογο.

Μεγάλη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «τώρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Η μεγάλη ζήτηση έριξε την απόδοση

Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα το εύρος επιτοκίου να μειωθεί ήδη από τις πρώτες ώρες της διαδικασίας.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε το πρωί της Τρίτης, οπότε και δόθηκε το αρχικό guidance (η αρχική εγγραφή στόχου) για την απόδοση του τίτλου. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού δημοσίου, αυτό ήταν στο 4,125%.

Ωστόσο, στη συνέχεια με τη ζήτηση να υπερβαίνει σε μικρό χρονικό διάστημα τα 10 δισ. ευρώ, τα δεδομένα ανατράπηκαν. Ως εκ τούτου δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο νέο εύρος επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 3,9%-4%.

Τελικά η έκδοση έκλεισε με απόδοση 3,9%, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εν μέσω προσφορών που ανήλθαν τελικά στα 11,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση.

Η αξιοποίηση των αντληθέντων κεφαλαίων θα αποφασιστεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

«Επιστροφή στην κανονικότητα και στις αγορές»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της έκδοσης εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Αγόρασαν υψηλής ποιότητας επενδυτές

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων που αγοράζουν τα ομόλογα και αυτό γιατί το ποιοι επενδυτές θα εμπιστευτούν τις εκδόσεις μιας χώρας δίνει σαφή μηνύματα για την δυναμική της οικονομίας της, ενώ παρέχει και σχετική ασφάλεια για την μετέπειτα πορεία της απόδοσης του ομολόγου.

Δηλαδή, το να εμπιστευτούν τα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο κυρίως θεσμικοί επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια, που κυνηγούν μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος, είναι ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε σωστό δρόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, προκαλεί ανακούφιση η επισήμανση ότι η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που συμμετείχαν στην έκδοση του 10ετούς είναι ακόμη καλύτερη σε σχέση με αυτούς που συμμετείχαν στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς.

Αρμόδιες πηγές που επικαλείται το euro2day.gr, υποστηρίζουν πως υπήρξε ισχυρή ζήτηση από «ποιοτικούς επενδυτές», με περαιτέρω υποχώρηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων σε σχέση με την έκδοση του πενταετούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή έκδοση, σύμφωνα με πληροφορίες 419 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον αγοράς του νέου δεκαετούς ομολόγου έναντι 290 επενδυτών στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου ενώ όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει τα 2/3 του φετινού προγραμματισμού πριν καν φτάσουμε στα μισά του χρόνου.

Αφήστε μια απάντηση