Airbnb : Αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, στην αντεπίθεση οι σύλλογοι βραχυχρόνιων μισθώσεων

Συνεχίζεται η αναστάτωση στην αγορά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στην Ελλάδα με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις.

Με πολλούς πολίτες να διαμαρτύρονται για την εκτόξευση των τιμών ενοικίων σε συγκεκριμένες περιοχές και τη μετατροπή τους σε «μεγάλα ξενοδοχεία» αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία τους, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και υποβαθμίζοντας το επίπεδο ζωής των μόνιμων κατοίκων, η πολιτεία εξετάζει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου.

Στην αντεπίθεση περνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, με τους οργανωμένους συλλόγους τους να προειδοποιούν για κοινές δράσεις κατά των προβλεπόμενων περιορισμών, που όπως υποστηρίζουν, προτρέπουν είτε σε παύση της δραστηριότητας, είτε σε φοροδιαφυγή.

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι επιτήδειοι που εκμεταλλευόμενοι τη νέα μόδα παριστάνουν του ειδικούς και τους μεσίτες σε ιδιοκτήτες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και τους αποσπούν χρηματικά ποσά τάζοντας τους μεγάλα και γρήγορα κέρδη.

Πώς λειτουργούν οι αετονύχηδες

Πρόκειται για απατεώνες που δεν στοχεύουν σε μεγάλα κέρδη από κάθε θύμα τους, αλλά χτυπούν γρήγορα και αποτελεσματικά, αποσπώντας, ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθούν, χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από λίγες εκατοντάδες έως 2.000-3.000 ευρώ, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Έθνους. Όταν πετύχουν τον σκοπό τους εξαφανίζονται, ποντάροντας στο ότι ο άνθρωπος που εξαπατήθηκε δεν θα μπει σε έναν επίπονο δικαστικό αγώνα, που ίσως του κοστίσει περισσότερα χρήματα από εκείνα που έχασε.

Οι απατεώνες που παρουσιάζονται ως μεσίτες χρησιμοποιούν διάφορα τρικ για να αποσπάσουν χρήματα από τους πολίτες. Αυτό που τους φέρνει τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκληρώνεται σε βάθος χρόνου και δεν περιορίζεται σε μία μόνο είσπραξη. Οι επιτήδειοι παριστάνουν τους μεσίτες και προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες που έχουν ανεβάσει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τους πείθουν να υπογράψουν μισθωτήρια, με τα οποία οι ίδιοι αναλαμβάνουν τη διαχείριση του ακινήτου και φυσικά την είσπραξη των μισθωμάτων.

«Με διάφορες δικαιολογίες, δεν πληρώνουν τα χρήματα που δικαιούται ο ιδιοκτήτης, ο οποίος στην αρχή είναι ανυποψίαστος και όταν μετά από λίγους μήνες καταλάβει τι έχει συμβεί, ο απατεώνας έχει εξαφανιστεί έχοντας εισπράξει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό», λέει στο «Εθνος» το μέλος του ΔΣ και πρώην πρόεδρος της ΟΜΑΣΕ, Γιάννης Ρεβύθης, ο οποίος συμπληρώνει: «Αυτοί συνήθως δημιουργούν εταιρείες-φαντάσματα για να γίνουν πιο πιστευτοί, αλλά και υποτυπώδεις ιστοσελίδες που κατεβαίνουν έπειτα από λίγο καιρό».

Η άλλη μέθοδος δεν προσφέρεται για μεγάλα κέρδη, αλλά για γρήγορες και σχετικά μικρές εισπράξεις από πολλούς πολίτες ταυτόχρονα. Ο υποτιθέμενος διαχειριστής του ακινήτου εμφανίζεται στον ιδιοκτήτη που αναζητά ενοικιαστές και του παρουσιάζει την ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν ο ιδιοκτήτης πειστεί, τότε ο «συνέταιρός» του φωτογραφίζει το ακίνητο και ζητά ένα ποσό για να κανονίσει τις απαραίτητες εργασίες καλλωπισμού, που θα το κάνουν πιο ελκυστικό στους επισκέπτες των ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οταν εισπράξει τα χρήματα, εξαφανίζεται για πάντα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνουν υπογραφές σε ένα ψευτοσυμφωνητικό και το θύμα δίνει μερικές εκατοντάδες ευρώ για την ανακαίνιση. Δεν είναι μεγάλα ποσά, αλλά με ένα ή δύο θύματα την ημέρα, οι απατεώνες βγάζουν καλά χρήματα», λέει ο κ. Ρεβύθης και προσθέτει ότι η οικονομική ζημιά που παθαίνουν οι πολίτες είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο μεγάλη που να τους κάνει να προχωρήσουν σε καταγγελίες και δικαστικούς αγώνες, που θα κοστίσουν ακόμα περισσότερο σε χρόνο και χρήμα.

Οι μεσίτες επισημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες, αν είναι στοιχειωδώς προσεκτικοί και αποφύγουν να μπουν σε χωράφια που δεν γνωρίζουν. Όπως λένε οι πιστοποιημένοι μεσίτες, οι δικηγόροι και οι φοροτεχνικοί είναι πολύ καλύτεροι σύμβουλοι από έναν άγνωστο που εμφανίζεται μπροστά τους υποσχόμενος πολλά και γρήγορα χρήματα.

Το νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων

Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων περιλαμβάνει τα πάντα, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα Νέα: γείτονες που φτάνουν μέχρι το Δικαστήριο, ξένους επενδυτές που αγοράζουν ολόκληρες παλιές πολυκατοικίες, ανακαινίζουν τα διαμερίσματα και τα προωθούν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ιδιοκτήτες ακινήτων που επιτέλους βρήκαν έναν τρόπο για να πάρουν οικονομική ανάσα, ενοικιαστές που μάταια αναζητούν σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση σε δημοφιλείς Airbnb γειτονιές.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα και να βάλει σε μια τάξη την αγορά η κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής εργασίας από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού, με σκοπό την ενεργοποίηση περιοριστικών μέτρων. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται περιορισμός των ακινήτων που μπορεί να διαθέσει για βραχυχρόνια μίσθωση ο ίδιος ιδιοκτήτης και περιορισμός του αριθμού των ημερών που μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτή τη χρήση.

Ανάλογες τακτικές έχουν εφαρμόσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, που αντιμετώπισαν πρόβλημα με την εξάπλωση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ωστόσο οι υπέρμαχοι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως ιδιοκτήτες και διαχειριστές, αντικρούουν το επιχείρημα αυτό, λέγοντας ότι περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν «σε ήδη υπερκορεσμένες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ κλπ., ενώ στην Αθήνα απλώς ανακαινίζονται και αξιοποιούνται χιλιάδες κενά και αδιάθετα ακίνητα, για μια δραστηριότητα που λειτουργεί προς όφελος όλης της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Όχι» στους περιορισμούς λένε οι σύλλογοι βραχυχρόνιων μισθώσεων

Προκειμένου μάλιστα να εξηγήσουν τα επιχειρήματά τους και να υποστηρίξουν τη βραχυχρόνια μίσθωση οι τρεις σύλλογοι βραχυχρόνιων μισθώσεων αποφάσισαν να προχωρήσουν με κοινή πορεία, ατζέντα και δράσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων – Κατοικιών (ΣΙΕΕΔΚΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) αποφάσισαν να συντονίσουν τις δράσεις τους και να εκπροσωπούν με μια φωνή τα συμφέροντα του κλάδου.

Η απόφαση ελήφθη στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ, σε έκτακτη κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων με το Προεδρείο της, εν όψει της σύστασης Επιτροπής εργασίας από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού, με σκοπό την ενεργοποίηση περιοριστικών μέτρων εναντίον των ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Οι εκπρόσωποι θα ζητήσουν την συμμετοχή τους στις εργασίες της Επιτροπής αυτής, και όχι ερήμην «καταδίκη» τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι εκπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν «ότι μέτρα ελήφθησαν σε ήδη υπερκορεσμένες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το ‘Αμστερνταμ κλπ., ενώ στην Αθήνα απλώς ανακαινίζονται και αξιοποιούνται χιλιάδες κενά και αδιάθετα ακίνητα, για μια δραστηριότητα που λειτουργεί προς όφελος όλης της οικονομίας και της κοινωνίας».

Οι Σύλλογοι τονίζουν ότι οι πάγιες θέσεις που θα καθορίζουν τις κινήσεις τους από εδώ και στο εξής, είναι:

» – Δεν δεχόμαστε κανέναν από τους προβλεπόμενους περιορισμούς καθώς προτρέπουν είτε σε παύση της δραστηριότητας μας είτε σε φοροδιαφυγή.

– Είμαστε έτοιμοι με κοινές θέσεις να υποστηρίξουμε τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Πολιτεία, στους αρμόδιους φορείς, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να διοργανώσουμε από κοινού δράσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θετικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας.

– Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να ακολουθούμε τους νόμους που έθεσε η πολιτεία και να υποστηρίξουμε το Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής εκδίδοντας ΑΜΑ για όλα τα ακίνητα που διαθέτουμε στις πλατφόρμες».

«Σας καλούμε όλους να στηρίξετε αυτή την πρωτοβουλία ενότητας, να στηρίξετε ως μέλη τα συλλογικά μας όργανα και όλοι μαζί να αλλάξουμε το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει παράγοντες αντίθετων συμφερόντων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι αναφορά στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και τα λοιπά επίκαιρα θέματα (φορολογικές δηλώσεις, Εθνικό Κτηματολόγιο, Δημοτικά τέλη, κλπ.) θα γίνει στο πρώτο ενημερωτικό σεμινάριο της ΠΟΜΙΔΑ, την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Μαρτίου και ώρα 5 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΜΙΔΑ.

Αφήστε μια απάντηση