Γιατί έχουμε «έκρηξη» στο Χρηματιστήριο – Τι βλέπουν οι επενδυτές και πώς τη συνδέουν με τις εκλογές

Και ξαφνικά, από τα Τάρταρα το Χρηματιστήριο περνά παρατεταμένη άνοιξη. Οι δε τραπεζικές μετοχές μέσα σε πέντε εβδομάδες συνεχούς ανόδου, ξεπέρασε τις 500 μονάδες όταν πριν από λίγο καιρό είχε υποχωρήσει ως τις 372 μονάδες.

Ενας μήνας πέρασε που όλοι αναρωτιόνταν τι συμβαίνει και καταρρέει η αγορά, που οδηγούνται τα τραπεζικά χαρτιά που «τρώνε» δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης.

Φαίνεται ότι οι υπερβολές προς τα κάτω, η φυγή των ξένων επενδυτών και η αδιαφορία των εγχώριων τότε ήταν φανερό ότι δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Όμως, και τώρα αυτό το ράλι ανόδου δεν μπορεί να σχετίζεται με τα μακροικονομικά δεδομένα μιας και τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν.

Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές δείχνουν να αδιαφορούν ακόμη και για τις αρνητικές εκθέσεις των ξένων για τις τράπεζες οι οποίες έχουν αύξηση 47% στις τιμές τους τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Γιατί αναρωτιούνται όλοι; Εχει δίκιο η κυβέρνηση που λέει ότι η οικονομία «πετάει»; Εχει άδικο η αντιπολίτευση που μιλά για μια οικονομία που «σέρνεται»;

Και οι δανειστές που χτυπάνε καμπανάκια στην κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω; Γιατί αυτοί δεν ακούγονται από τους παίκτες στο Χρηματιστήριο οι οποίοι μπαίνουν δυναμικά τον τελευταίο καιρό;

Οι αιτίες της έκρηξης είναι πολλές, όμως, όλοι συμφωνούν ότι και στην άνοδο το Χρηματιστήριο παρουσιάζει τάσεις υπερβολής.

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το ανοιξιάτικο ράλι οφείλεται στα εξής:

1.     Η επικείμενη έξοδος στις αγορές με 10ετίες ομόλογο. Η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί εντός του 48ώρου και για το λόγο αυτό έχουν πέσει πάνω όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Μια σίγουρη έξοδος, εγγυημένη και με καλό επιτόκιο είναι ένα θετικό νέο που εκλαμβάνεται ως πρόοδος για την Ελλάδα.

2.     Τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 13 ετών κάτι που θα κάνει πιο εύκολη την έξοδο.

3.     Οι αποτιμήσεις, ειδικά των τραπεζικών μετοχών είναι πολύ χαμηλές και αξίζει για τους ξένους να ρισκάρουν βάζοντας τα λεφτά τους και να πουλήσουν κάποια στιγμή βγάζοντας πολλά λεφτά. Σκεφτείτε αυτός που αγόρασε πριν από πέντε εβδομάδες τράπεζες έχει τεράστια κέρδη και περιμένει κι άλλα από το ράλι. Η Πειραιώς έχει άνοδο 117%, η Εθνική περί το 73%, η Eurobank 51% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου συν 43% από την πρώτη Φεβρουαρίου.

4.     Προχωρούν σημαντικά γεγονότα. Όπως η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α’ κατοικίας. Όπως η οριστική λύση με τα NPL’s από κυβέρνηση και ΤτΕ. Επίσης, η επιτάχυνση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών είναι θετικά νέα.

5.     Οι αναλυτές εκτιμούν ως σημαντικότερο γεγονός την προσδοκία των πρόωρων εκλογών. Ποντάρουν στις κάλπες του Μαίου που θα άρει τα πολιτικά αδιέξοδα ενώ δείχνουν σιγουριά ότι θα υπάρξει σταθερότητα κι όχι νέα κρίση στην οικονομία επειδή θα υπάρξει και νέα κυβέρνηση τετραετίας.  Οι ξένοι θέλουν να μην υπάρξει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και το ότι αποφάσισαν να τοποθετηθούν ξανά στο ΧΑ δείχνει ότι «ψηφίζουν» κάλπες τον Μάιο.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η εβδομάδα που μπαίνει θα δείξει αν υπάρχουν αντοχές στον δείκτη κι αν δεν είναι ένα πρόσκαιρο ράλι που θα σταματήσει γιατί τα κέρδη πρέπει να ρευστοποιηθούν.

Θα φανεί αν πρόκειται για «σορτάρισμα» τις πέντε τελευταίες εβδομάδες και θα αρχίσει πτώση που μπορεί να παρασύρει τους μικροεπενδυτές και να χάσουν τα λεφτά τους.

Αλλωστε είναι γνωστό πόσο «ρηχή» είναι η αγορά και πώς μια είδηση, ένα δημοσίευμα, μια έκθεση μπορεί να ρίξει τον δείκτη στα Τάρταρα. Όπως λένε πάντως οι αναλυτές, πριν από τις κάλπες, η προσδοκία για πολιτική αλλαγή και σταθερότητα φέρνει συνήθως ράλι. Ένα ράλι που συνεχίζεται και μετά τις κάλπες όταν οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει η Axia Research, ένας σημαντικός καταλύτης για την αγορά, ο οποίος θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας πως υπάρχει πιθανότητα για πρόωρες κάλπες τον Μάιο. Η προκήρυξη των εκλογών σύμφωνα με το capital, θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ισχυρού ράλι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς την Ελλάδα, οδηγώντας σε νέο άλμα στις τραπεζικές μετοχές

Αφήστε μια απάντηση