ΣΕΒ: Στο 21% του ΑΕΠ ανήλθε η παραοικονομία στην Ελλάδα

Περίπου 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ, με συνέπεια να πληρώσουν ουσιαστικά μηδενικό φόρο εισοδήματος όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος.

Στο Φόρουμ των Δελφών τα ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ επεσήμαναν την ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να συρρικνωθούν η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να δρομολογηθεί μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και να τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Εκτίμησε πως το μέγεθος της παραοικονομίας άγγιξε το 21% του ΑΕΠ πέρυσι, την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 12,8%, ενώ υπολόγισε πως το 2016 χάθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την «μαύρη» αποφυγή ΦΠΑ.

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ανέφερε πως το 2015 περισσότεροι από εννέα στους δέκα αγρότες και επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στην κατηγορία των μισθωτών το ποσοστό δηλώσεων έως 9.000 ευρώ ανήλθε στο 47%, αυξημένο κατά 14 μονάδες σε βάθος τεσσάρων ετών.

Αφήστε μια απάντηση