Στουρνάρας : Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις, θύματα της κρίσης οι τράπεζες

«Καταφέραμε να ‘γυρίσουμε’ μια δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι μόνο η αρχή» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συμπληρώνοντας ότι η συνέχεια εξαρτάται από εμάς για να μη συναντήσουμε εμπόδια στον δρόμο μας, πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην επίτευξη ανάπτυξης που είναι αναγκαία, όπως τόνισε, και για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Αναφερθείς στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ. Στουρνάρας αφού τόνισε ότι οι τράπεζες σε αυτή την κρίση «είναι τα θύματα», συμπλήρωσε ότι χωρίς συστημικές προσπάθειες δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δέχθηκε φυσικά ερωτήσεις και σχετικά με κυβερνητικές προσπάθειες για παρεμβάσεις στο έργο του αλλά και για την υπόθεση Πολάκη. Είναι καθήκον μου να υπηρετώ την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι να διαφωνώ με την κυβέρνηση. Γι’ αυτό συμπεριφέρομαι με αυτόν τον τρόπο, βάσει λογικής και νόμου, καθώς και της εντολής που έχω. Δεν είναι μόνο δικές μου ιδέες όσες εκφράζω, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά δε την συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο κ. Στουρνάρας δεν μάσησε τα λόγια του.

«Δεν είναι κανονικό να καλείς τον κεντρικό τραπεζίτη και να τον ηχογραφείς. Αυτό παραβίαζε όλα τα άρθρα της ΕΕ για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, παραβίαζε τον ποινικό Κώδικα και την κοινή λογική» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας σφάζοντας με το βαμβάκι τον Παύλο Πολάκη. «Αφήνω την Δικαιοσύνη και τον κόσμο να κρίνουν τις πράξεις» υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε πια ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

«Χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα. Η συνέχεια εξαρτάται από εμάς, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μην γυρίσουμε πίσω», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:

«Μετά από πολλές προσπάθειες και πολλές πολιτικές αλλαγές το 80% των μελών του κοινοβουλίου δεν είναι μόνο υπέρ του ευρώ αλλά στήριξε πολιτικές για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη».

Μετά από πολλές προσπάθειες και πολιτικές αλλαγές, μεγάλο τμήμα του κοινοβουλίου είναι υπέρ του ευρώ. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος που αποκομίσαμε από τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Κλειδί για την ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις

Για να αντιμετωπίσεις τη φτώχεια, χρειάζεσαι ανάπτυξη, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, «και για να έχεις ανάπτυξη απαιτείται ανάπτυξη της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις».

Εξειδικεύοντας, είπε ότι χρειάζεται να συνεχιστούν η απελευθέρωση των αγορών, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση της αποδοτικότητας του Δημόσιου Τομέα και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

«Πρέπει να επενδύσουμε το 20% του ΑΕΠ για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, σε αυτή την κρίση ήταν τα θύματα. «Έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν. Έχουμε καταφέρει να μην πειραχθούν οι καταθέσεις, έχουν κεφαλαιοποιηθεί καλά και έχουν αναδιαρθρωθεί. Αλλά υπάρχουν οι επιπτώσεις της κρίσης, κυρίως αναφορικά με το ύψος των «κόκκινων» δανείων», το οποίο προκλήθηκε από την ανεργία, επισήμανε.

Για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, συγκεκριμένα, τόνισε ότι το 70% της ευθύνης το φέρει η κρίση και το πλήθος των ανέργων που δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν. Ένα ακόμη 20%-25% όμως αφορά σε ανεύθυνες πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου.

Δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες λοιπόν να μειώσουν αυτό το μεγάλο ύψος «κόκκινων» δανείων αν δεν υπάρξουν συστημικές προσπάθειες, συμπλήρωσε.

«Εχουμε τις προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση και πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο σχέδια θα στηρίξουν τις προσπάθειες των τραπεζών».

Σε σχέση με την τακτική που ακολουθήθηκε στα άλλα κράτη για το θέμα των κόκκινων δανείων, σημείωσε ότι χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξο σχέδιο από αυτό που διαμορφώθηκε στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, γιατί το πρόβλημα εδώ είναι πιο μεγάλο.

Αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει από πλειστηριασμούς ακινήτων, είπε ότι η Ελλάδα έχει το πιο αποτελεσματικό και γενναιόδωρο σύστημα προστασίας της α’ κατοικίας στην Ευρώπη.

Άστεγοι προερχόμενοι από τραπεζικές πολιτικές, παρά την πολύ μεγάλη κρίση, δεν υπάρχουν, τόνισε. «Παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του» γιατί υπήρξαν ανάλογες πολιτικές πριν αρχίσει η κρίση, αλλά και διότι υπάρχουν και ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί, σχολίασε.

Αφήστε μια απάντηση