Σοφία Σούτα: H πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Σ. Ρομά Ζευγολατιού στο ert.gr

Σοφία Σούτα: H πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Σ. Ρομά Ζευγολατιού στο ert.gr

Κοινωνική ένταξη μέσα από το ποδόσφαιρο, το καλύτερο γκολ ενάντια στη σχολική διαρροή και τις παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό το μήνυμα προσπαθεί να περάσει ο Αθλητικός Σύλλογος Ρομά Ζευγολατιού. Για την πρωτοποριακή δράση του ποδοσφαιρικού συλλόγου των Ρομά, μας μίλησε η πρόεδρός του Σοφία Σούτα.

-Πότε ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Ρομά Ζευγολατιού;

-Ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2018.

-Είναι μόνο ποδοσφαιρική ομάδα ή έχει και άλλα τμήματα;

-Μόνο ποδόσφαιρο.

-Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στο να φτιαχτεί η συγκεκριμένη ομάδα στην περιοχή;

-Υπάρχει μία προϊστορία από την πλευρά μου, καταρχάς είμαι Ρομά, η ιδιότητά μου είναι πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια κοινωνικής ένταξης των τσιγγανοπαίδων από το 2011. Ήμουν εθελόντρια στον καταυλισμό των Εξαμιλίων από το 2009 έως το 2011 κάνοντας μαθήματα στα τσιγγανόπαιδα που υπήρχε πρόβλημα ένταξης στο σχολείο και τεράστια διαρροή. Θέλοντας εμείς τότε σε μία άλλη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που είχε ένα παράρτημα στον καταυλισμό, για να υπάρχει ένα κίνητρο να έρχονται τα παιδιά στο μάθημα και να μην έχουμε σχολική διαρροή, αποφασίσαμε μαζί με άλλα δύο άτομα, να παίζουμε ποδόσφαιρο με τα παιδάκια 8, 9, 10 ετών σε κάποιες αλάνες, βάζοντάς τους στο πνεύμα του αθλητισμού. Ιδρύθηκε λοιπόν και μία ομάδα με το όνομα Α. Ο. Ρομά που ήταν στην Κόρινθο και κράτησε για τρία χρόνια. Δυστυχώς για επαγγελματικούς λόγους έφυγα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η ομάδα είχε ανέβει επίπεδο ήταν στη Β’ τοπική κατηγορία της ΕΠΣ Κορινθίας. Έφυγαν δυστυχώς και κάποια άλλα άτομα από τη διοίκηση και σταμάτησε εκεί. Αποφασίζοντας με τα παιδιά που είχαν ήδη μεγαλώσει και λαχταρούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο, φτιάξαμε καινούργια ομάδα με παιδιά και από τα Εξαμίλια και από το Ζευγολατιό.

-Άρα ο Α.Ο. Ρομά ήταν ο πρόγονος του Α.Σ. Ρομά Ζευγολατιού.

-Ακριβώς. Ο λόγος λοιπόν είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε όσα παιδιά μπορούμε στην κοινωνία και να τους έχουμε ένα άλλο πρότυπο, από ό,τι ζούνε μέσα στους καταυλισμούς.
Αυτό είναι το κίνητρο για μένα, αυτός είναι ο δικός μου σκοπός. Όσα περισσότερα παιδιά μέσα από τον καταυλισμό, όπου υπάρχει σχολική διαρροή της τάξης του 70%, μπορούν να πάρουν έστω λίγη διαφορετική παιδεία, γιατί στον καταυλισμό στα Εξαμίλια είναι σχεδόν γκέτο, στον άλλο καταυλισμό στο Ζευγολατιό, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα.

-Βλέπω ότι η ομάδα πηγαίνει καλά, άρα την έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά που συμμετέχουν;

-Την έχουν αγκαλιάσει, την έχουν αγαπήσει, θέλουν να δώσουν το 100% του εαυτού τους και να πάρουν μαζί τους και άλλα παιδιά, που έχουν πάρει έναν άλλο δρόμο, όχι τόσο καλό. Θέλουν να τους πάρουν μέσα στην ομάδα για να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο. Αξίζουμε κάτι καλύτερο.

-Αυτό σημαίνει ότι και στα εντός έδρας παιχνίδια υπάρχει και μία στήριξη της τοπικής κοινωνίας με την παρουσία τους στο γήπεδο;

-Προς το παρόν η τοπική κοινωνία δεν μας έχει στηρίξει τόσο πολύ σαν ομάδα, κρατάει κάποιες επιφυλάξεις, γιατί καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις, αλλά οι φίλαθλοι Ρομά, στηρίζουν κάθε αγώνα που έχουμε στο γήπεδό μας. Με τη στήριξη των φιλάθλων καταφέρνουμε να καλύπτουμε τα έξοδα διαιτησίας.

-Πόσα δελτία ποδοσφαιριστών έχει αυτή τη στιγμή ο σύλλογος;

-Έχουμε 23 δελτία.

-Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον αν ενταχτούν και άλλα παιδιά, κυρίως από μικρές ηλικίες να δημιουργηθούν και τμήματα υποδομής;

-Αν βλέπουμε ότι η τοπική κοινωνία θα μας στηρίξει, αλλά και αυτό να μην γίνει, εμείς θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να μπορέσουμε να κάνουμε και μία ακαδημία, γιατί τώρα τα μικρά τα παιδιά έχουνε πρότυπο αυτά τα παιδιά που παίζουν, έστω και στη Γ’ τοπική κατηγορία που αγωνίζεται η ομάδα. Μας ζητούν να κάνουμε και μικρή ακαδημία. Τους εξηγούμε ότι τα έξοδα είναι πάρα πολλά, αλλά θέλουμε να προετοιμάσουμε μία νέα γενιά
παιδιά για τη Β’ κατηγορία που θα ανέβουμε ή ακόμα και για μία ακαδημία.

-H έδρα της ομάδας που είναι;

-Είναι το γήπεδο Ζευγολατιού.

-Στα εκτός έδρας παιχνίδια, την παρουσία της ομάδας πως την αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι είτε οι παίκτες, είτε οι φίλαθλοι. Τους δημιουργεί εντύπωση ότι υπάρχει ομάδα Ρομά, ή επειδή υπήρξε ο ποδοσφαιρικός πρόγονος είναι εξοικειωμένοι;

-Είναι και τα δύο. Τους φαίνεται περίεργο διότι βλέπουνε μία γυναίκα να τραβάει αυτή την ομάδα, διότι γνωρίζανε και τη σχέση μου με τον πρόγονο της άλλης ομάδας που υπήρχε, δεν το πιστεύανε, μας λένε μπράβο που έχετε τόσο πάθος και τόση θέληση.

-Να ευχηθώ να πετύχετε όλους τους στόχους που έχετε θέσει.

-Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Mην χάσετε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου την εκπομπή της ΕΡΑ Σπορ «Στα γήπεδα της ιστορίας» (10μμ – 12 μεσάνυχτα), όπου μεταξύ άλλων θα ακούσετε ραδιοφωνική συνέντευξη της Σοφίας Σούτα.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση