Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για «κόκκινα δάνεια» και α’ κατοικία

Τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, με θέμα τις πρώτες παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου νόμου που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου για την επικοινωνία με τους θεσμούς θα βρίσκονται εκτός του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, αντιπροσωπεία και δικηγόροι όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης) και εκπρόσωποι της Έλληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με επικεφαλής τη γενική γραμματέα της Ένωσης Χαρίκλεια Απαλαγάκη και τον αρμόδιο για τα κόκκινα δάνεια Θεόδωρο Καλαντώνη.

Στην τηλεδιάσκεψη οι θεσμοί θα διατυπώσουν τις πρώτες τους επισημάνσεις και διαφωνίες για το σχέδιο που τους έχει ήδη αποσταλεί.

Στόχος είναι να γίνουν μέχρι και τη Δευτέρα όλες οι απαιτούμενες προσαρμογές, ώστε να εισαχθεί το τελικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή άμεσα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς και πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Τι συμφώνησαν κυβέρνηση – τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών προβλέπει τα εξής:

Προστασία της κύριας κατοικίας από 1/3/2019 έχουν μόνο όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια σωρευτικά:

1) Το χρέος τους επί ενυπόθηκαν δανείων με εγγύηση την κύρια κατοικία, δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ τη στιγμή της αίτησης
2) Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ
3) Η προς ρύθμιση οφειλή βρισκόταν ήδη σε καθυστέρηση 3 μηνών στις 31/12/2018.
4) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το 170% των ευλόγων δαπανών διαβίωσης του νοικοκυριού. Πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται από 13.906 έως 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη
5) Η αντικειμενική αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά το διπλάσιο της προ ρύθμιση οφειλής
6) Η αποτίμηση των επενδύσεων και το ύψος των καταθέσεων αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% της προς ρύθμιση οφειλής

Η ρύθμιση που προσφέρεται

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια αυτά, ο οφειλέτης εκτός από την προστασία της κατοικίας του εξασφαλίζει και την ακόλουθη ρύθμιση:

Διάρκεια εξόφλησης έως 25 έτη, με περιορισμό τα 80 έτη στην ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη της περιόδου εξόφλησης

Επιτόκιο: euribor 3 μηνών +2%

Διαγράφεται το υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας

Θα λαμβάνει επιδότηση, η οποία θα διαμορφώνεται ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη. Το ποσό θα καταβάλλεται από το Δημόσιο απευθείας στην τράπεζα

Εάν ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή ενός ποσού ίσο με 3 μηνιαίες δόσεις, χάνει την προστασία και τη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως ο οφειλέτης που θα κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί έχει δικαίωμα άρνησης στη ρύθμιση και προσφυγής στο δικαστήριο. Ωστόσο, μέχρι τη δίκη θα πρέπει να πληρώνει στην τράπεζα το 30% της παλαιάς του δόσης.

Αν δεν το κάνει χάνει την προστασία της κύριας κατοικίας του.

Αφήστε μια απάντηση