Ν. Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ θέλουν σταθερότητα στην περιοχή – Τζ. Πάϊατ: Η Ελλάδα επιστρέφει

Ν. Κοτζιάς: Οι ΗΠΑ θέλουν σταθερότητα στην περιοχή – Τζ. Πάϊατ: Η Ελλάδα επιστρέφει

Στη σημασία της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής και της σύμπτωσης των συμφερόντων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς από το Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς. «Η Ελλάδα επιστρέφει», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ.

«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι τολμηρή. Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθειας. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα» τόνισε o πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για την Τουρκία υποστήριξε πως σήμερα είναι μια ανασφαλής δύναμη, νευρική δύναμη. «Το θέμα είναι να τους φέρεις στο δικό σου γήπεδο, του Διεθνούς Δικαίου, παρά να παρασύρεσαι σε έναν ανούσιο πόλεμο ανακοινώσεων», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι είναι σφόδρα οπαδός μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας, λέγοντας ότι «εξαρτάται από το εάν θέλει κάποιος να είναι ηγετική ή περιφερειακή δύναμη».
«Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από αυτό. Τα ονοματολογικά δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αυτό το πρόβλημα» κατέληξε.

Την ομιλία του Νίκου Κοτζιά παρακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, Πάιατ, ο οποίος στην έναρξη της ομιλίας του δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιστρέφει».

Η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία ασχολούνταν με εσωτερικά προβλήματα. Ωστόσο εδώ, στις ΗΠΑ βλέπουμε την Ελλάδα ως εταίρο για συνεργασία με την Ευρώπη για όλα τα θέματα, είπε ο κ. Πάϊατ.

Για παγκόσμιας κλάσης ανακάλυψη με εμπορικές και οικονομικές διαστάσεις, έκανε λόγο ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ζητώντας Ελλάδα και Κύπρος να μην πέσουν στην παγίδα της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Σχετική είδηση: Δεύτερη ημέρα εργασιών του 4ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς (video)

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου

Αφήστε μια απάντηση