Το USB 3.2 είναι εδώ με ταχύτητες που απογειώνουν

Την επόμενη έκδοση USB, το USB 3.2 ανακοίνωσαν οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το γνωστό πρωτόκολλο, το οποίο υπόσχεται διπλάσιες ταχύτητες στα 20Gbps.

Το νέο USB 3.2 υπόσχεται ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέχρι και 20Gbps. Το νέο πρότυπο θα είναι συμβατό με τα υπάρχοντα καλώδια USB Type-C. Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το νέο πρότυπο USB είναι, οι Apple, HP, Intel, Microsoft, Texas Instruments, καθώς και άλλοι γνωστοί παράγοντες του χώρου της τεχνολογίας.

Όσον αφορά τα περί ονοματολογίας, η διαδικασία παραμένει όπως έχει, δηλαδή κάθε φορά που περνάμε στο νέο πρωτόκολλο το παλιό παύει να υπάρχει. Το USB 3.1 δεν υφίσταται πλέον όπως ακριβώς ειχε συμβεί με το USB 3.0 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο.

Από εδω και στο εξής θα έχουμε:
• USB 3.2 Gen 1 (5Gbps, τέως USB 3.0)
• USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps, τέως USB 3.1)
• USB 3.2 Gen 2×2

Η νέα ονομασία μπερδεύει εξαρχής αλλά έχει κάποια λογική, καθώς το Gen 2×2 σημαίνει γενιά 2 επί 2 δηλαδή 10Gbps x 2.

Όσο για το πώς τα καλώδια θα μπορούν να υποστηρίξουν τις αλλαγές, αυτό συμβαίνει επειδή μέχρι στιγμής το USB 3.1 χρησιμοποιούσε δύο από τα τέσσερα ζεύγη συρμάτων για την μεταφορά δεδομένων. Πλέον θα χρησιμοποιεί και τα τέσσερα, όπως κάνει για παράδειγμα το Thunderbolt 3 (με την διαφορά οτι προσφέρει ταχύτητα 40Gbps).

Τέλος, ο οργανισμός USB-IF (USB Implementers Forum) ανακοίνωσε την έναρξη της διαθεσιμότητας του και λογικά θα δούμε τις πρώτες υποδοχές σε desktop μέσα στο 2019.

The post Το USB 3.2 είναι εδώ με ταχύτητες που απογειώνουν appeared first on Techblog.gr, η τεχνολογία μας ενώνει.

Απόστολος Τιγγερίδης