Επίδομα τέκνου: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 7 Μαρτίου τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα παιδιού και την καταβολή του (A21).

Η πρώτη πληρωμή του επιδόματος έχει προγραμματιστεί περί τα τέλη Μαρτίου, ενώ από εκεί και πέρα οι καταβολές των ποσών στους δικαιούχους θα γίνονται ανά δίμηνο.

Η καταβολή του γίνεται στους δικαιούχους μόνο κατόπιν αίτησης.

Η πρώτη διμηνιαία δόση που θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου θα βασιστεί στο εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018 (με βάση τα εισοδήματα του 2017).

Μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019 με τα εισοδήματα του 2018, και το Α21 μέσω του TAXISnet θα γίνει συμψηφισμός στα ποσά που έλαβαν για το πρώτο δίμηνο του 2019 και είτε θα επιστρέψουν είτε θα λάβουν την ανάλογη διαφορά επιδόματος, ανάλογα με το εισόδημα του προηγούμενου έτους.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Αφήστε μια απάντηση