Διατροφικές συμβουλές για την τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα αφιερωμένη στο φαγητό και ιδιαίτερα στις μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Ας ακολουθήσουμε την παράδοση και την απόλαυση του κρέατος, αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας κάποιες διατροφικές συμβουλές, ώστε να αποφύγουμε όσο μπορούμε την υπερκατανάλωση φαγητού.

 Δώστε σημασία και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Είναι μεγάλο λάθος να μένουμε όλη την ημέρα νηστικοί ώστε το βράδυ να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό και μεγαλύτερες μερίδες. Αν καθίσουμε νηστικοί το βράδυ στο τραπέζι, σίγουρα θα καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό και θερμίδες, από ότι αν είχαμε φάει ένα ή περισσότερα ελαφριά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας, όπως ένα σάντουιτς με τυρί ντομάτα και λαχανικά, μια σαλάτα με τυρί και λίγο ψωμί ή μικρή ποσότητα φαγητού.

 Βάλτε στο πιάτο σας όσο μπορείτε περισσότερη σαλάτα

Οι σαλάτες και οι φυτικές ίνες γενικότερα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας με αποτέλεσμα να χορταίνουμε πιο γρήγορα.

 Προσοχή στα συνοδευτικά

Αποφύγετε όσο μπορείτε παχυντικές και ανθυγιεινές  μαγιονέζες και σως.

-Τρώτε αργά

Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 20-30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα ότι το σώμα δεν χρειάζεται άλλο φαγητό και ότι έχει χορτάσει. Όταν τρώμε αργά, τρώμε σίγουρα λιγότερο, αλλά απολαμβάνουμε και την παρέα της ημέρας και την συζήτηση.

-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ

Το κρασί και η μπίρα προφανώς δεν γίνεται να λείπουν μια τέτοια μέρα, αλλά μπορούμε να τα απολαύσουμε με μέτρο χωρίς να επιβαρυνθούμε με πάρα πολλές θερμίδες καθώς ένα ποτήρι μπίρας μπορεί να φτάσει και τις 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτηράκι κρασιού τις 100.

-Προσοχή στο ψήσιμο των κρεάτων στη σχάρα

Το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία, αν δεν προσέξουμε την διάρκεια ψησίματος του. Κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH) οι οποίες είναι χημικές ουσίες που είναι καρκινογόνες. Γι’αυτό φροντίστε ώστε να μην ψήνετε το κρέας σε απευθείας επαφή με φλόγα και αν φτάσει στο πιάτο σας ένα κομμάτι κρέας που έχει καρβουνισμένες άκρες, τότε κόψτε και πετάξτε εκείνα τα σημεία του κρέατος.

πηγή: iator.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση