Μοσκοβισί στην Αθήνα:Δεν υπάρχει «μεταμφιεσμένο» μνημόνιο-Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων(video)

Μοσκοβισί στην Αθήνα:Δεν υπάρχει «μεταμφιεσμένο» μνημόνιο-Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων(video)

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν πάλι μια κανονική, ομαλή σχέση. Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων», ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις». Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ πτωτικά κινείται το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, με την απόδοσή του να βρίσκεται στο 3,66% που είναι το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο άντρες υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο, εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων, με τον επίτροπο να επισημαίνει ότι η έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης. Επομένως, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια οδηγία που εμείς πρέπει να ακολουθούμε, αλλά συμβουλές. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες, αλλά δε βρισκόμαστε στο επίπεδο που ήμασταν προηγουμένως. Όταν εσείς βρισκόσαστε στην πλευρά των δανειστών και εμείς στην πλευρά των δανειζομένων».

Τού απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί: «Η πρόθεση μας και προσωπικά η δική μου, είναι να οικοδομήσουμε το success story μαζί με την Ελλάδα. Και πιστεύω πως τώρα βρισκόμαστε σε μια καινούρια, νέα φάση».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, όπου θα ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα αποτελέσει και ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Και συνέχισε: «Δεν είναι ένα μνημόνιο, δεν είναι ένα μασκαρεμένο μνημόνιο, δεν είναι μνημόνιο σε καμία περίπτωση, είναι συζητήσεις, συνεργασία».

Στον πολύ θετικό και σημαντικό ρόλο που είχε ο Πιέρ Μοσκοβισί ώστε η Ελλάδα να βγει από τις στενές μνημονιακές δεσμεύσεις, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γάλλο επίτροπο: «Να εργαστούμε ώστε να μην έρθει η εποχή των τεράτων στην Ευρώπη, καθώς μπροστά και στις Ευρωεκλογές είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και η επικινδυνότητα να υπάρξουν ισχυρές, ακροδεξιές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές».

Ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά τόνισε ότι, «είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να καταστεί μια χώρα με προοπτική ώστε να έρθουν επενδύσεις».

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της μελλοντικής μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να είναι χαμηλότεροι αυτοί οι στόχοι, εάν είχε κρατήσει διαφορετική στάση η γερμανική πλευρά. Παράλληλα, αναγνώρισε την πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το eurogroup του Μαρτίου.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, Άκης Αθανασόπουλος

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης
image}

Αφήστε μια απάντηση